• Integrované tematické vyučovanie v IVP3

          • V triede IVP3 sme sa rozhodli vytvoriť projekt o lese. V Parku Hôrka sme na hodine telesnej výchovy nazbierali mach, kamienky a žalude. V triede sme vyrábali lesné živočíchy  a zhotovili sme les. Na matematike sme porovnávali a počítali žalude. Na počítači sme vyrátali príklady týkajúce sa lesa a vypracovali sme pracovný list Lesné počítanie. Spievali sme si  s hrou na hudobných nástrojoch pieseň o vlkovi, žabke a medveďovi. V knižkách sme sa učili pomenovať zvieratá a hovoriace pero nám zahralo, aké zvuky vydávajú. Rozdeľovali sme slová na slabiky a určovali prvú hlásku. Zabavili sme sa pri hraní divadielka Janko a Marienka, skladali sme puzzle lesných živočíchov, triedili figúrky na domáce zvieratá a živočíchy z lesa. Nakoniec sme sa zahrali lesné pexeso a hru Cesta na hrad, kde žiaci putovali lesom  a spoznávali jeho krásy.

          • Žiaci II. stupňa vymenili na týždeň školské lavice za bazén v mestskej plavárni

          • Žiaci II. stupňa sa zúčastnili Relaxačno- plaveckého dopoludnia pod vedením športovej koordinátorky Mgr. Katky Vargovej a Bc. Vierky Berkyovej. Na týždeň vymenili školské lavice, za bazén a neskrývali nadšenie. Ďakujeme pani učiteľke a pani asistentke, že aj naše deti môžu zažiť, takéto skvelé aktivity :).

          • Oslava Dňa Zeme v triede IVP2

          • Chceli by sme sa s vami podeliť o naše úžasné skúsenosti z oslavy Dňa Zeme v triede IVP2. Tento rok sme sa rozhodli aktívne zapojiť do ochrany životného prostredia a venovali sme tento špeciálny deň rôznym aktivitám. Sme veľmi hrdí na to, čo sme dosiahli, a tešíme sa na ďalšie príležitosti spoločne pracovať na ochrane životného prostredia.

          • Školské kolo Spievanky

          • „Kto chce pochopiť hudbu, nepotrebuje ani tak sluch, ako srdce.“
            
            Titus Livius

             

            Pondelok 22.4. sa v našej škole konalo školské kolo speváckej súťaže Spievanky. So svojimi speváckymi talentami sa predstavili žiaci prvého, druhého, tretieho, piateho, šiesteho a deviateho ročníka. Najskôr si so sprievodom gitary a pani učiteľky Mgr. Mišky Ridzoňovej na osmelenie zaspievali rómske piesne. V súťaži nám predviedli spev slovenskej ľudovej piesne a na výber mali jednu vlastnú pieseň. Všetci žiaci, ktorí nabrali odvahu a spievali srdcom, dostali odmenu.

            V 1. kategórii sa umiestnili :
            1. miesto Mariana Kiššová,
            2. miesto Miroslava Kováčová,
            3. miesto Liana Kiššová.


            V 2. kategórii sa umiestnili žiaci:
            1. miesto Gabriel Oláh,
            2. miesto Miroslav Šarközi,
            3.miesto Alex Oláh.

            Víťazom gratulujeme a tešíme sa na spevácku súťaž o rok :)

          • Beseda s príslušníčkou Mestskej polície Veľký Krtíš

          • Medzi žiakov II. stupňa našej školy zavítala Mgr. Erika Nácestová z Mestskej polície vo V. Krtíši.
            Žiakom modelovými situáciami a príkladmi z praxe, priblížila nástrahy a možné dôsledky, s ktorými sa
            môžu stretnúť, a tiež im vysvetlila, ako majú v problémových situáciách reagovať. Ďakujeme za
            výbornú besedu a tešíme sa niekedy nabudúce.

          • Anička na krajskom kole v prednese poézie a prózy v Brezne

          • Dňa 17.04.2024 sa naša šikovná prváčka Annamária Záslavová zúčastnila krajského kola v prednese poézie a prózy v Brezne. Spolu s maminkou a Mgr. Ľuboslavou Kamenskou zažili krásny deň. Síce sa Anička neumiestnila na stupienku víťazov. Pre nás všetkých je víťazkou, už len preto, že sa báseň naučila a vystúpila v cudzom prostredí s úsmevom na tvári a krásne báseň predniesla. Ďakujeme maminke, že nám s prípravou Aničky s radosťou pomáhala, na budúci rok, to určite pôjdeme skúsiť opäť. V krátkom videu, môžete posúdiť, ako si to Anička užívala. Odmenou jej bola sladká zmrzlinka.

          • Naše občianske združenie SVETLONOS prosí o pomoc

          •  

            Vážení rodičia a priatelia školy,

            • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

              Finančné prostriedky budú použité na:

               

              Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to. Pozrite si ho v priečinku "2%"

              V prípade záujmu si môžete stiahnuť potrebné tlačivo a to aj v priečinku  "O škole - tlačivá" 

               ĎAKUJEME...

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
              • skvalitnenie vybavenia školy
            • darovanie_2___dane_2024_TLACIVO(1).pdf

          • Oblievačka v IVP2

          • Oblievačka je tradičný spôsob, ako osláviť Veľkonočné sviatky. Pridáva do sviatočnej atmosféry veľa zábavy a radosti. Voňavka a korbáč sú často súčasťou folklórnych zvykov a tradícií, ktoré sa spájajú so sviatkami vo viacerých kultúrach. Je skvelé vidieť, ako si ľudia zachovávajú tieto zvyky a spolu ich oslavujú. Všetci sme si to v triede IVP2 pred prázdninami užili.

          • Vzácne perly v recitácii

          •  

            27.marca sa naša škola premenila na pódium prejavov a umeleckých výrazov v školskej recitačnej súťaži. Žiaci 1. a 2. stupňa nám predviedli svoje vzácne perly v recitácii.

            Ich odvaha a vášeň, s akou prezentovali svoje recitácie, boli príkladom nielen pre svojich rovesníkov, ale aj pre všetkých zúčastnených.

            V porote, ktorá mala náročnú úlohu vybrať najlepší výkon, sedeli páni riaditeľka Mgr. Ružinská, zástupca riaditeľa školy Mgr. Kamenská a vyučujúca Slovenčiny a Literatúry Mgr. Lendvayová. Ich úloha nebola jednoduchá, keďže každý účastník priniesol svoje jedinečné a cenné vyjadrenie umenia.

            Táto skvelá skúsenosť nás utvrdila v presvedčení, že každý jednotlivec má niečo jedinečné a cenné, čo môže pridať do spoločenstva. Už teraz sa tešíme na ďalšie podujatia.

             

            Vyhodnotenie:

            I.kategória

            1.miesto: Annamária Záslavová 1. r. B variant

            2.miesto: Mariana Kiššová 3. ročník

            3.miesto: Daniel Berky 4. ročník

             

            II-Kategória

            1.miesto: Gabriel Oláh 6. ročník

            2.miesto: Dominik Vozár 7. ročník, Natália Tóthová 7. ročník

            3.miesto Marta Bianka Kšššová 5. ročník, Olívia Gašparová 6. ročník

          • Marec mesiac kníh

          • V triede IVP3 si v rámci mesiaca kníh prečítali knihu O červenej čiapočke, zahrali si divadielko a kreslili rozprávku.

          • Deň zeme a Deň vody

          • Žiaci prvého stupňa a IVP3 triedy si urobili aktivity ku dňu zeme a ku dňu vody. V IVP3 triede si žiaci zasadili žeruchu, vysvetlili si aké podmienky potrebuje rastlinka pre rast, aké má vitamíny a prečo je prospešná pre naše zdravie. Žiaci 1.a2. ročníka a 3.a4.ročníka si vyrobili plagáty, presadili kvietky, pozreli si prezentáciu a vypracovali pracovné listy. Zo všetkých aktivít mali žiaci radosť.

          • „Legálne drogy – poznávame, diskutujeme a učíme sa“

          • Prezentácia o legálnych drogách, ako je alkohol a cigarety, priniesla do tried VI. a IX. ročníka  živú diskusiu. Žiaci sa aktívne zapájali do rozhovoru o tom, čo znamená pojem drogy, kto je predajca drog a aké sú možné sankcie. Počas stretnutia sme si ujasnili, že legálne drogy ako alkohol a cigarety môžu mať vážne následky na naše zdravie a životy. Prediskutovali sme príznaky závislosti a ako ich rozpoznať. Je dôležité byť ostražitý a informovaný, aby sme mohli robiť zdravé a bezpečné rozhodnutia.

            Táto otvorená diskusia a aktívne zapojenie žiakov  pomohlo lepšie porozumieť problematike legálnych drog. Dúfame, že tieto informácie im pomôžu byť zodpovední a chrániť svoje zdravie a blaho.

            V závere som pripomenula:

            "Buďme informovaní, buďme opatrní a rozhodujme sa zodpovedne."

             

            Vypracovala: Ing. Bystrianska, koordinátorka drog.prevencie

          • Zdravé zúbky

          • 20.3.2024 sa pre žiakov I. stupňa a IVP tried uskutočnila beseda na tému Zdravé zúbky. Žiakov privítala Zúbková víla na ktorú sa premenila pani učiteľka Miška Ridzoňová, ktorá spolu s prváčkou Lili a druhákom Dominikom zahrali scénku Na návšteve u zubára.
            Víla skryla v miestnosti poklad, ktorý žiaci odhalili pomocou indícií za splnené úlohy. Museli odpovedať na otázky, triediť zdravé a nezdravé jedlo, nacvičiť si novú pieseň o zúbkoch, súťažiť v družstvách v prenášaní mliečnych zubov, triafať loptičkou do papierových úst chlapca Miška a tým poraziť zubný kaz. Pochutnali si pri
            hádaní zjedeného ovocia a zeleniny. Dozvedeli sa, koľko máme mliečnych a trvalých zubov, ako sa zdravo stravovať, čo sa stane, keď si nebudeme umývať zuby. Žiaci poklad rýchlo našli, od víly dostali zubné kefky, s ktorými si aj hneď zúbky vyčistili. Na záver si vyrobili zábavné úsmevy a všetci sa spokojne s "čistým" úsmevom rozišli do svojich tried.

          • IVP3 v parku

          • Na hodine telesnej výchovy sme sa vybrali  s triedou IP3 do Parku Hôrka. Zažili sme veľa radosti a zábavy.

          • Cesta do minulosti

          • V rámci vlastivedy sa šiestaci vybrali na cestu do minulosti. Zhotovili leporelo o živote našich predkov. Vyrobili si vlastný štít na obranu pred Tatármi.  Zahrali si povesť o Svätoplukových prútoch. Pri plnení vlastivedných úloh si zbierali pečiatky a odmenou im  bola streľba lukom. Stavali mestské hradby, kreslili sídlo Matúša Čáka Trenčianskeho, maľovali gotické okná. Najväčšiu radosť mali pri hre Milionár, kde odpovedali na otázky z opakovania. Mohli využiť pomoc publika či priateľa na telefóne. Výhrou bola sladká odmena, ktorej sa vždy veľmi potešili. 

          • Hravá hudobná výchova

          • Na hodinách hudobnej výchovy sa žiaci druhého stupňa oboznamujú s novými hudobnými nástrojmi-zvončekmi a boomwhackers. Pomocou farebných notových záznamov dokážu sami zahrať pieseň, z čoho majú veľkú radosť. Učia sa hrať na gitare a  vyskúšali si aj hru na akordeóne.

          • " Kto chce zdravý byť, musí zdravo žiť!"

          • Dňa 1.3. 2024  sme sa mali úžasne pri našej zábavnej športovej hodine " Kto chce zdravý byť, musí zdravo žiť!" pre IVP triedy. Bola to skvelá príležitosť pridať nové aktivity do nášho týždenného plánu a vidieť, aké úžasné veci naše deti dokážu! Sme hrdí na každého z nich a tešíme sa na ďalšiu spoločnú zábavu a pohyb. Spoločne dokážeme veľké veci!

          • Kvapka krvi - Tajomstvo života v našich žilách

          • Pred jarnými prázdninami sa naši žiaci V. – VII. ročníka zaviedli do sveta, kde jedna malá kvapka krvi môže zmeniť celý osud. Téma - Kvapka krvi - je neodmysliteľnou súčasťou našich životov.

             Možno ste už počuli, že krv je životodarná tekutina. Aká obrovská hodnota je skrytá v každej kvapke krvi? V príjemnom videoklipe s názvom "Bol raz jeden život", sa dozvedeli o príbehu, kde jedna kvapka krvi zmenila celý život.

            Prečo je však krv taká zázračná? Pretože nás živí, lieči a chráni. Každá krvná skupina má svoje špecifické vlastnosti a význam. Po prezentácii sa otvoril priestor pre diskusiu.

            Na záver mali pripravené úlohy a priraďovanie pojmov, ktoré im pomohli zafixovať si nové informácie a zopakovať to, čo sa naučili.

            Každá kvapka krvi má svoju hodnotu. Spoločne môžeme meniť svet k lepšiemu, a darcovstvo krvi je jeden z najjednoduchších spôsobov, ako to urobiť.

          • Fašiangy

          • Aj žiaci našej školy si pripomenuli zvyky kedysi veľmi obľúbeného obdobia FAŠIANGOV. Pani učiteľka Mgr. Henka Olnerová, nám pripravila skvelé aktivity, pri ktorých sme sa všetci zabavili.

          • Karneval v ŠKD

          • Príjemný čas strávili panie výchovávateľky so žiakmi z ŠKD na karnevale. Všetky masky sa predstavili v krátkosti o sebe niečo povedali, zatancovali si. A po dlhom rozmýšľaní sa porota rozhodla oceniť nielen prvé tri miesta, ale všetky krásne masky. Pani riaditeľka Mgr. Gabika Ružinská žiakom odovzdala ceny a zábava pokračovala v rytme tanca :)