• Vzťahy medzi nami

          • Pri správaní dodržiavame pravidlá a zákony, ktoré nám predpisuje zákon, morálka, slušná výchova... Aby sme sa učili, čo je správne a čo nie, prebehli v našej škole dve besedy, o dodržiavaní a porušovaní zákonov.

            Si šikanovaný alebo si agresor?

            Je to veľmi vážna otázka! No na všetkých školách v súčasnosti najzávažnejšia.

            Aj žiaci našej školy sa stretávajú so šikanou v širokom okolí.

            Veľakrát si neuvedomujú, že sú šikanovaní. Alebo sú agresorom, ktorý nevedomky šikanuje slabších vo svojom okolí.

            21.06.2021 hravou formou pracovníčka CPPPaP vo Veľkom Krtíši vysvetlila pojmy – šikanovanie, agresor, ochranu a pomoc pred touto situáciou.

            Čo je zákon? Dodržujete ho...

            Keďže žiaci 8.ročníka a 9.ročníka sú už viac-menej trestnoprávne zodpovední, zavítali na našu školu 08.06.2021 preventisti OR PZ Lučenec a V. Krtíš.

            Priblížili život a prácu odsúdených mladistvých v nápravno – výchovnom zariadení.

            Vysvetlili žiakom aj trestnú činnosť, postihy a následky za spáchané trestné činy či priestupky.

             

          • Hoci sme aj malí...PRVÁ POMOC

          • Aj keď sme ešte malí žiaci, aj my chceme vedieť pomáhať tak ako sebe, tak aj druhým. V krátkej prezentácii sme pripomenuli čo robiť, keď si kamarát na ihrisku zlomí nohu, ako správne ošetriť odreniny, popáleniny, vyvrtnutý členok, Naučili sme sa pracovať s obväzovým materiálom,  navzájom sme si „ošetrovali“ poranenia. Nacvičili sme si spôsob privolania záchranky.

          • Didaktické hry v prírode a účelové cvičenie

          • Príprava na zvládnutie mimoriadnej situácie

            Nepredvídané udalosti, prírodné katastrofy a mimoriadne udalosti nás v poslednom čase stretávajú častejšie, ako inokedy. Príprava žiakov na ich zvládnutie patrí k našim úlohám a prvoradým cieľom. Naučiť sa, čo robiť na ochranu svojho života a zdravia.

            Žiaci 2.stupňa si prakticky overili nadobudnuté vedomosti a poznatky pri zvládnutí mimoriadnej udalosti – ochrana zdravia a života.

            V parku Hôrka 25.06.2021 prebehlo praktické cvičenie zamerané na poskytnutie 1.pomoci, dopravnú výchovu, orientácia v teréne, liečivé byliny a CO.

            Žiaci zvládli zadané úlohy hravo a strávili príjemné dopoludnie v peknom prostredí.

          • Vieme dodržovať pravidlá?

          • DOPRAVNÁ  VÝCHOVA  NA  NAŠEJ  ŠKOLE

            Koľko vyhasne životov na cestách? Chodcov, cyklistov,... Bezpečnosť na cestách je veľmi dôležitá. Aj naši žiaci si to každý rok utvrdzujú, teoreticky ale aj prakticky.

            Tak to bolo aj v mesiaci apríl zameraný na  bezpečnosť na cestách. Krátkou prezentáciou                                    na II. stupni v rámci ETV sa oboznámili pravidlami na cestách tí mladší žiaci, starší si to len utvrdzovali. Spoznávali najdôležitejšie dopravné značky, vypracovali PL.

            Verím, že sa budú správať na cestách zodpovedne a hlavne bezpečne.

          • Deň Zeme

          • V rámci tohto dňa sme pre žiakov 1. a 3. Ročníka zorganizovali aktivity zamerané na ochranu životného prostredia. Cieľom aktivít bolo viesť žiakov k uvedomeniu, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, a preto treba chrániť životné prostredie a dary Zeme aj pre budúce generácie.

            Žiaci boli zapojení do aktivít:

            1/  Hod šiškou do odpadkového koša

            2/ Skrášľovanie okolia školy, sadenie kvetov

            3/ Výtvarná aktivita: Čo prajem mojej Zemi

            4/ Zem a voda

            Z vyhotovených prác sme zostrojili výstavku. Našich šikovných žiakov sme odmenili sladkými odmenami.

            22.4.2021                                                        Mgr. Erika Lendvayová, Vanesa Šarkoziová

          • Výlet na Modrý kameň

          • Výlet ako odmena

                 K Medzinárodnému dňu detí  UPSVaR vo Veľkom Krtíši pripravil pre 10 najlepších žiakov našej školy výlet na Modrý Kameň. Spoznávali sme históriu hračiek prehliadkou Múzea hračiek a bábkarskych kultúr na hrade Modrý Kameň. Po prehliadke nás čakalo ďalšie prekvapenie – pizza, ktorú nám venovala Pizzeria Grande V. Krtíš a každé z detí  bolo obdarované loptou.

                  Za krásny deň plný prekvapení ďakujeme pánovi riaditeľovi  UPSVaRu V. Krtíš Ing. Marianovi Balkovi a PhDr. Renáte Hudecovej.   

          • Je dôležitá prvá pomoc?

          • Hrozba straty života a ohrozenie zdravia každého z nás sa môžu vyskytnúť kedykoľvek, v každej minúte nášho bytia.

            Prvá pomoc sú jednoduché  a účelné opatrenia, ktoré slúžia pri náhlom ohrození života alebo postihnutí zdravia. Tieto opatrenia  môžu byť poskytnuté kdekoľvek a kedykoľvek aj bez špeciálnych pomôcok.

            Aj naši žiaci sú schopní poskytnúť prvú pomoc ešte pred príchodom špecializovanej pomoci. Pretože predmety a materiály potrebné na prvú pomoc nie sú zväčša k dispozícii, treba často improvizovať. Žiaci II. stupňa sa dozvedeli dôležité informácie týkajúce sa zásad prvej pomoci. Postupy záchrany života krok za krokom.

          • Zvládli sme základy programovania

          • Naši žiaci dostali túto  možnosť vďaka projektu Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis .

            Žiaci II. stupňa našej školy si vyskúšali základy programovania. Naučili sa pracovať so sadami  micro:bitov a pochopiť ako veci z bežného života vďaka nim fungujú. Za úspech môžeme považovať naprogramovanie svietiacej menovky, aj skonštruovanie mini robota. Svoje zručnosti predviedli pred mladšími žiakmi našej školy. Tento projekt podporil Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis.

          • Dotazník Edukácia našich detí v čase mimoriadneho stavu

          • Vážené dámy, vážení páni.,

            VÚDPaP sa aj v tomto čase snaží o ďalšie zmapovanie faktorov, ktoré môžu ovplyvňovať psychickú pohodu a vnímanie rodičov a ich detí počas pandémie koronavírusu, aj s ohľadom na osoby z inokultúrneho prostredia.

            Preto Vás opäť chceme požiadať o vyplnenie dotazníka Edukácia našich detí v čase mimoriadneho stavu

          • „Poznaj svoje múdre telo“

          • Na triednických hodinách v mesiaci apríl sa žiaci 4.ročníka oboznamovali s knihou „Poznaj svoje múdre telo“. Spoločným čítaním knihy a praktickými ukážkami sa žiaci dozvedeli, čo by  mali robiť, aby si udržali svoje telo zdravé. Na záver  sa žiaci na svojich  kresbách pokúsili  zachytiť škodlivosť fajčenia, alkoholu a drog.

            Mgr. Šoučíková

          • Deň Zeme

          • Zem v ŠKD

            Dňa 22.5.2021 sme si v Školskom klube detí pripomenuli Deň Zeme. Porozprávali sme sa o tom aká je naša planéta dôležitá, ako by sme sa o ňu mali starať a ako si ju musíme chrániť.

            S deťmi sme sa naučili, aká je dôležitá ochrana životného prostredia a čo by sme pre to mohli urobiť. Tvorivou činnosťou sme si spríjemnili popoludnie a snažili sme sa nakresliť Zem tak, ako ju vidia oni.

            Renátka Krištofová a Božka  Murárová

          • Alkohol a jeho dôsledky

          • Hovorí sa, že alkohol je metla ľudstva.

            Pri nadmernom pití môže zničiť ľudské životy, rodiny, vzťahy. V rámci preventívnych aktivít sa touto témou zaoberali žiaci prvého stupňa. Naučili sa nielen to, čo nám alkohol môže spôsobiť, ale diskutovali aj o tom ako deťom môže ublížiť, či je správne skúšať ho v tak mladom veku, ale aj o tom akoby sme mohli pomôcť človeku, ktorý je na alkohole závislý.

          • Rozvojový projekt „ČÍTAME RADI“

          • Čítam, čítaš, čítaj...

            Naša špeciálna základná škola sa zapojila do rozvojového projektu "Čítame radi 2", ktorý bol  vyhlásený MŠVVaŠ SR v spolupráci so Združením vydavateľov a kníhkupcov SR. Cieľom projektu je podpora čitateľskej gramotnosti žiakov. Knižničný fond školskej knižnice sme tak rozšírili o 118 ks nových, zaujímavých  knižiek pre žiakov v celkovej hodnote 800,- eur.

                                                                                          Školský knihovník: Mgr. Strmá Žaneta

          • Drevená klávesnica HandCubeKeys

          • Toto je inovatívna drevená klávesnica HandCubeKeys k počítaču, ktorá pomáha nielen hendikepovaným.

            Vďaka inovatívnej klávesnici HandCubeKeys si môžete vyskúšať bezdotykové ovládanie klávesnice k počítaču pomocou snímača alebo svetelného lúča prostredníctvom rúk, nôh, dlaní, lakťov alebo hlavy. Klávesnica má všestranné využitie, pomocou nej môžete komunikovať cez obrázky, symboly, písmená, zvuky a videá. Je vhodná najmä pre ľudí s telesným, mentálnym a zrakovým postihnutím, pre osoby so špecifickými vzdelávacími potrebami, starších ľudí, ale môže slúžiť aj ako didaktická pomôcka pre zdravých ľudí.

            Aj my v  ŠZŠ vo Veľkom Krtíši ju využívame pri práci so zdravotne znevýhodnenými žiakmi v triedach IVP1 a IVP2

          • Za podpory Nadácie Volkswagen Slovakia modernizujeme vyučovanie na našej škole

          • https://www.nadacia-volkswagen.sk/wp-content/uploads/Nadacia_Volkswagen_Slovakia_horizontal_RGB_DarkBlue-300x66.png

             

            Do grantových výziev Nadácie Volkswagen sa už tradične a radi zapájame. Tento raz sme sa zamerali na získanie pomôcok a technického vybavenia. Vďaka podpore Nadácie Volkswagen Slovakia sme získali moderné technické vybavenie ako vizualizér, plátno, notebooky, špeciálny softwér Tobii gaze Viewer.  Komunikačné zručnosti budeme hravou formou rozvíjať  pri hraní  hier Zvukové bingo a  Rozprávanie príbehov.

          • Augmentatívna a alternatívna komunikácia (AAK)

          • Získali sme nové programy a absolvovali  školenie s Ing. Adrianou Potrok Rojíkovou, odborníčkou v oblasti AAK komuniíkácie

            S realizáciou našich zámerov v podobe rozvoja komunikácie u žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou,  nám  svojou grantovou podporou významne pomohli Nadácia  Volkwagen Slovakia a Nadácia ZSE.  Naša škola mohla takto zakúpiť PC programy pre zlepšenie kvality komunikácie žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou, s viacnásobným postihnutím a autizmom.

            Prostredníctvom programov Tobii Gaze Viewer, čo je jedinečný softvér na diagnostiku kognitívnej úrovne dieťaťa a pomocou doplnkového programu PC Eye plus, sa žiak dokáže vyjadriť prostredníctvom PC na základe snímania pohybu očí. Ďalším programom je Boardmaker, ktorý je prednostne zameraný na výučbu, logopédiu formou komunikačných tabuliek.

                  K efektívnemu využívaniu programov sme absolvovali online vzdelávanie s Ing. Adrianou Potrok Rojíkovou, špeciálnou pedagogičkou, odborníčkou v oblasti AAK komunikácie.

             S AAK  je možné dosiahnuť pozoruhodné výsledky tak vo vzdelávacej oblasti, ako i osobnom živote neverbálnych žiakov. Uvedomujeme si význam komunikácie ako nevyhnutnej súčasti rozvoja každého človeka,  preto je hľadanie vhodných foriem a rozvoj komunikácie  jedným z prioritných cieľov vzdelávania v našej škole.

            Týmito inovatívnymi spôsobmi komunikácie sme schopní žiaka rozvíjať, socializovať a zapájať do každodenného diania.

          • Ako vzdelávame žiakov s poruchami autistického spektra a viacnásobným postihnutím

          • Žiakom s poruchami autistického spektra ponúkame veľa

            Skvalitňujeme podmienky na ich vzdelávanie 

            Žiaci s poruchami autistického spektra potrebujú na vzdelávanie špeciálne podmienky a metódy. Neustále sa snažíme zlepšovať vybavenie školy tak, aby naši žiaci mali čo najlepšie možnosti zvládnuť vyučovanie a pripraviť sa na realizáciu v bežnom živote. Získavame pre nich rôzne manipulačné pomôcky, edukačné výukové programy, vzdelávame sa tak, aby sme vedeli využívať rôzne pre nich vhodné vzdelávacie metódy a postupy.

            Čo pre nich máme?

            Využívanie moderných AAK pomôcok (augmentatívna a alternatívna komunikácia je každá metóda /zariadenie, systém, alebo technika/, ktorá pomáha osobe so špeciálnymi potrebami kompenzovať dočasne, alebo trvalo hendikep s komunikačnými problémami a umožní tejto osobe komunikovať efektívnejšie.) Konkrétne využívame:

            program Gaze point + Gaze Viewer  (očná navigácia na bezdotykové ovládanie počítača)

            Boardmaker 7 (Využívaný na logopédiu a rozvoj komunikácie pomocou symbolov)

            Grid 3 (špeciálny program pre AAK na hlasový výstup v SLOVENČINE (slovenský hlas, slovenská klávesnica). Obsahuje interaktívne učenie.

            Look to Learn (Prenosná, ľahko ovládateľná pomôcka s hlasovým výstupom. 4 klávesy pre nahranie rôznych odkazov)

            Fisher Price Smart stages tablet

            Altík – program pre náhradnú komunikáciu

            1. Drevená klávesnica HandCubeKeys     
            2. Farebná klávesnica
            3. Pero PENfriend
            4. Hovoriace knihy a hovoriace pero
            5. Komunikačné tabuľky Go Talk
            6. Tobi – komunikačná tabuľka
            7. Hobla pomôcky
            8. Tablet s edukačnými aplikáciami
            9. Výukové PC programy- Altíkové úlohy, Méďa a obrázky, 22 hier
            10. Aktivizujúce úlohy, rôzne typy štruktúrovaných úloh
            11. Uplatňovanie rôznych metód       - Sfumato

                                                                 - Globálne čítanie

                                                                 - prvky ABA terapie (behaviorálnej analýzy)

            1. Suchý bazén
            2. Snoezelen miestnosť
            3. Psychomotorická miestnosť

            Využívaním týchto pomôcok a metód sa snažíme podporovať ľudí so špeciálnymi potrebami, s narušenou, alebo žiadnou rečou, kompenzovať ich obmedzenia, podporovať formy náhradnej komunikácie a integrácie do spoločenského života.

            Pozrite si podrobnejší opis uvedených metód a pomôcok.

            Program Gaze point + Gaze Viewer

            Tobii PCEye Plus očná navigácia s Gaze Point na bezdotykové ovládanie počítača je zjednodušená forma tradičnej počítačovej myši. Nahrádza jednoduché kliknutie myšou, čo vám umožní navigovať myš a ovládať váš prenosný počítač alebo stolný počítač s  pomocou Vašich očí. Užívateľom  umožní čítať, vzdelávať sa, objavovať, maľovať, hrať sa, kresliť, vytvárať hudbu, atď. Žiaci využívaním tohto programu zažijú úspech, dostanú príležitosť učiť sa a baviť sa.
            Tobii Gaze Viewer je jedinečný špeciálny program na lepšie zhodnotenie kognitívnych úrovní klienta pomocou Eye Tracking - snímania pohybov očí. 

            Pre viac informácií: https://www.specialnepomocky.sk/

            Boardmaker 7

            je nová verzia známeho programu pre AAK, výučbu a logopédiu, obsahuje viac ako 45 000 symbolov. Obsahuje 2 aktivácie (napr. žiak v škole, učiteľ doma)

            Pre viac informácií: https://www.specialnepomocky.sk/

            Grid 3

            Grid 3 je špeciálny program pre AAK (náhradnú komunikáciu) na hlasový výstup v SLOVENČINE (slovenský hlas, slovenská klávesnica). Obsahuje interaktívne učenie. K dispozícii skúšobná verzia zadarmo.

            Pre viac informácií: https://www.specialnepomocky.sk/

            Look to Learn

            je softvérový balík so 40-timi hrami / aktivitami. Určený je pre ľudí, ktorí sa začínajú učiť pracovať s technológiou ovládania počítača pohybom očí. Hry boli vytvorené špeciálne tak, aby tento spôsob zábavy zlepšil prístup k práci s počítačom a to jednoducho ovládaním pohľadom očí. Hry zlepšujú Vaše zručnosti v ovládaní PC očami. Každá aktivita vyvíja inú zručnosť, od príčiny po následky,  až po riadenie ovládanie prostredia pomocou očí. Softvér bol vytvorený na základe konzultácií s učiteľmi a terapeutmi. Poskytuje aj nástroje potrebné na posúdenie schopností pracovať pohľadom očí, napr. tepelné mapy. K dispozícií je skúšobná demo verzia

            Pre viac informácií:  https://www.specialnepomocky.sk/

            drevená klávesnica HandCubeKeys

            Určená je hlavne pre ľudí s telesným, mentálnym a zrakovým postihnutím. Viacerí inovatívni pedagógovia  našli jej využitie aj pri výučbe zdravých detí. Využívajú ju ako didaktickú pomôcku pre rozvoj tvorivosti.

            Pre viac informácií: https://handcubekeys.sk/

            Go Talk 4+

            Prenosná, ľahko ovládateľná pomôcka s hlasovým výstupom. 4 klávesy pre nahranie rôznych odkazov, 5 podúrovní, celkom umožňuje až 20 záznamov po 10 sekundách.)

            Pre viac informácií: https://www.specialnepomocky.sk/

            PENfriend 2 a 3

            Program RNIB PENfriend vám umožňuje nahrávať vlastné zvukové štítky pre širokú škálu položiek v domácnosti a v domácnosti, v škole a na ceste do práce. Ak chcete identifikovať položku, dotknite sa štítku pomocou PENfriend a prehrá sa váš hlasový záznam! Štítky je možné znova použiť a dokážu prehrať až 60 minút obsahu.)

            Pre viac informácií: https://www.specialnepomocky.sk/

            Hovoriace knihy + hovoriace pero

            Žiaci si s nimi hravou formou rozvíjajú pozornosť, sústredenie, matematické a logické myslenie. Ttieto knižky podporujú u detí správnu výslovnosť, pomáhajú pri nácviku sluchovej diferenciácie, rozvíjajú aktívnu slovnú zásobu a stimulujú verbálno-akustickú pamäť.)

            Pre viac informácií:  https://www.geniuso.sk/maxi-balicek-pre-najmensich/

            Fisher Price Smart stages tablet

            Dieťa si osvojuje základné návyky práce s médiom, a pritom sa prirodzenou cestou učí poznať písmená, slová, zvieratká, pesničky, učí sa tancovať podľa rytmu a mnoho ďalšieho.

            ABA

            Čo je behaviorálna analýza?

            Behaviorálna analýza je veda o správaní. Presnejšie, skúma vplyv prostredia na správanie a učenie. Experimentálna behaviorálna analýza (EBA) empiricky skúma zákonitosti správania a učenia bez ohľadu na ich prakticé využitie. Aplikovaná behaviorálna analýza (ABA) je použitie týchto základných princípov na riešenie sociálne závažného problému. Pri vzdelávaní detí s autizmom za závažné problémy považujeme, že u dieťaťa sa nerozvíja reč, že si nevie vypýtať čo chce a potrebuje, alebo vyjadriť, že niečo nechce, že si nevie umyť ruky, alebo napiť sa z pohára, že nevie čítať a podobne. Vzdelávanie detí s autizmom je len jedna z mnohých oblastí aplikácie, iné sú behaviorálna medicína, vzdelávanie, behaviorálny managment, bezpečnosť pri práci, šport.

            Pre viac informácií:  http://viaaba.sk/aba/

            Vo výchovno-vzdelávacom procese pracujeme s rôznymi typmi štruktúrovaných úloh

             1/Krabicové úlohy Najjednoduchšou formou štruktúrovaných úloh sú krabicové úlohy. Usporiadanie vo vnútri krabice je dané typom úlohy. Rozmery krabíc a usporiadanie vo vnútri krabice sa volí podľa veľkosti a množstva jednotlivých zložiek, ktoré tvoria danú úlohu. Krabicová úloha musí byť prehľadná, dieťa s ňou musí ľahko manipulovať, musí do nej dobre vidieť a okraje krabice mu nesmú brániť v práci s jednoduchými dielmi. V krabicových úlohách prevažujú úlohy zamerané na manipuláciu s trojrozmernými predmetmi a symbolmi.

            2/Úlohy v doskách Vyššou formou sú štruktúrované úlohy v doskách. Pre našich žiakov máme pripravených veľa týchto úloh z viacerých predmetov. Rovnako ako v krabici, aj v doskách je iba jedna úloha, ktorú má dieťa splniť. Dieťa musí dosky otvoriť, čo kladie vyššie nároky na manipuláciu s úlohou a tento typ úlohy predstavuje zvýšené nároky na orientáciu na ploche. Aj samotné úlohy sú náročnejšie, pretože obsahujú iba dvojrozmerné prvky. Veľkosť dosiek vychádza z bežne dostupných formátov (A4, prípadne A3).

            3/Úlohy v zakladačoch (šanónoch) Forma obtiažnosti sa zvyšuje tým, že do zakladača je vložených súčasne niekoľko úloh, ktoré sú usporiadané za sebou. Dieťa musí pri manipulácii s úlohami vedieť listovať a pritom si zachovávať poradie jednotlivých úloh. Tiež manipulácia s listami z ľavej strany zakladača na pravú zvyšuje obtiažnosť pri plnení úloh, lebo dieťa musí prekonať krúžkovú väzbu uprostred zakladača, do ktorej sú jednotlivé úlohy vložené.

            4/Zošity a pracovné listy Najvyšším typom štruktúrovaných úloh sú zošity a pracovné listy, ktoré už predpokladajú veľmi dobrú orientáciu na ploche, dobré motorické schopnosti a väčšinou i zvládnutú schopnosť čítať a písať. Pre lepšiu manipuláciu je vhodné pracovné listy vkladať do dosiek alebo zakladačov. U týchto typov štruktúrovaných úloh je treba dávať pozor na to, aby bolo zadanie úlohy jasné a zreteľne z nej vyplýval spôsob jeho plnenia. Zošity a pracovné listy využívame pri výchove a vzdelávaní každý deň. Veľa pracovných listov si pripravujeme tak, aby dané úlohy zodpovedali aktuálnej vedomostnej úrovni žiaka. Všetky typy štruktúrovaných úloh sa využívajú predovšetkým pre samostatnú prácu, teda pre overovanie naučených vedomostí. Úlohy musia byť volené individuálne podľa možností a schopností detí tak, aby rešpektovali ich vývinovú úroveň a dieťa ich bolo schopné plniť úplne samostatne bez pomoci dospelého.

            Vizualizovaný denný program Vizuálne pomôcky nie sú nijakou novinkou. Veľa jedincov s autizmom myslí v obrazoch a nie v slovách. Ich primárny „jazyk“ je obrázkový, nie verbálny. Dieťa môže mať minimálnu zásobu slovných výrazov, no neznamená to, že nemyslí, necíti, nemá názory, myšlienky a túžby. Je to vari tak, že strom padajúci v lese nevydáva nijaký zvuk len preto, že nablízku nie je nikto, kto by ho počul? Nezmysel. Vaše dieťa si možno premieňa svoje životné skúsenosti na „video“ vo svojej hlave. Jeho jazyk je rovnako právoplatný ako ten, ktorým hovoríme, a ak s ním chcete nadviazať kontakt, učiť ho zmysluplným spôsobom vedúcim k zmysluplným výsledkom, musíme sa mu prispôsobiť.

            Komunikácia detí s autizmom prostredníctvom počítačov a tabletov – využívanie vyššie uvedených programov

          • Ako vnímajú deti Deň Rómov a Deň zeme

          • V apríli sme žiakom pripomenuli dva pamätné dni aktivitami a úlohami, ktoré im priblížili význam a obsah týchto dní. Deň Rómov a život Rómov, vnímanie Rómov v rôznych spoločnostiach a krajinách deti pochopili pomocou rozprávky Esperanza, ktorú potom aj výtvarne stvárnili. Dôležitosť našej Zeme sa po ukončení aktivít tiež pokúsili  nakresliť. 

          • Sila ukrytá v mede

          • Beseda a aktivity naučili žiakov o význame včiel a medu pre ľudstvo...

            Med má mnoho prívlastkov, ako tekuté zlato, elixír života alebo hojivý zázrak. Svojimi liečivými účinkami je med známi už celé tisícročia. Základom pre získanie medu je nektár z kvetov. Tieto sladké šťavy zbierajú včely. Aj naši žiaci II. stupňa sa dozvedeli zaujímavosti zo života včiel, či o sile ukrytej v mede a včelích produktoch (propolis, med, vosk, ....)

          • Keď nemôže byť karneval, potešia aj masky v triede

          • V období fašiangov sme aj tento rok už tradične slávili karneval, hoci
            tohoročný  karneval bol z dôvodu korona opatrení trochu iný. Deti z ŠKD  s pani vychovávateľkami
            si vlastnoručne zhotovili pekné masky z papiera a tešili sa, že sa v
            nich môžu predviesť. Rozhodovanie o najkrajšej maske bolo veľmi ťažké,
            preto vyhrali všetky masky a boli sladko obdarované.