• Ocenenie z Ministerstva vnútra

          • Ešte v novembri minulého roka sme sa zapojili do výzvy MV Vianoce 2020, kde sme tvorili návrhy na vianočné pozdravy.

             Za našu školu sme poslali 5 výtvarných prác od 4 autorov. Zapojili sa Mária Oláhová z 8. ročníka, Patrícia Kováčová z TVP2 a za školský klub detí sme vybrali  práce tretiakov,  Ľubky Kováčovej a Jožka Kováča.

                 MV ocenilo našu tvorbu a zaslali nám pre každého z autorov drobné odmeny, z ktorých sa už tešia autori prác.

                 Tešíme sa na ďalšie výzvy.

          • Úspech vo vzdelávacom programe "UMENIE ZBLÍZKA"

          • Práca nášho ôsmaka Lacka Kótaia bola vybratá do katalógu výstavy.

            Každý rok sa pravidelne zapájame do vzdelávacieho programu Galérie mesta Bratislava "Umenie zblízka". Aj v tomto náročnom školskom roku sme so žiakmi pracovali na reprodukcii predložených výtvarných diel. A práve teraz sa nám to vyplatilo. Práca nášho žiaka ôsmeho ročníka Ladislava Kótaia bola vybratá do katalógu výstavy. So žiakom pracovala pani učiteľka Mgr. Katarína Vargová. Lacko sa pokúsil o interpretáciu diela "Trojportrét" a vytvoril svoju prácu s názvom "Spolužiaci". 

          • Nový vzhľad psychomotorickej miestnosti

          • „ Relaxujte s nami...“

            Pani asistentka Judka Bystrianska a pani vychovávateľka Renatka Krištofová sa pustili do úpravy našej psychomotorickej miestnosti. Dali jej nový šat. Žiaci tu môžu tráviť pokojné, príjemné, relaxačné chvíľky, plné aktívneho pohybu a rozvoja motoriky i senzoriky. Veľké ďakujem patrí všetkým pedagógom podieľajúcim sa na danej úprave, ale aj anonymnému darcovi, ktorý poskytol finančný príspevok.

          • Projekt: " Roztopme ľady" - podporený Nadáciou Volkswagen Slovakia

          • Hurá na korčule! - Žiaci našej školy sa naučili korčuľovať.

            Snaha prinášať našim žiakom nové športové zručnosti a zážitky bola opäť korunovaná úspechom. Korčuľovanie pod názvom „Roztopme ľady“ sme realizovali vďaka grantovej podpore z Nadácie  Volkswagen  Slovakia.  Z finančných prostriedkov získaných z tohto grantu,  sme mohli pre žiakov zakúpiť kvalitnú výstroj na korčuľovanie. Korčuliarsky výcvik so žiakmi 8. ročníka realizovali Mgr. Katarína Vargová a Bc. Viera Berkyová. Hoci niektorí stáli na korčuliach prvýkrát, svojimi zručnosťami nás milo prekvapili. Po zvládnutí základov techniky korčuľovania sa radosť z pohybu na ľadovej ploche dostavila.

          • Školská výtvarná súťaž: "Ja a korona vírus"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školská výtvarná súťaž: ja a korona vírus".

            Naši žiaci vyjadrili vo svojich prácach, ako sa pozerajú a ako chápu dnešnú situáciu na svete a zmeny, ktoré v živote priniesla nákaza.

            Výsledky školskej výtvarnej súťaže         „Ja a korona vírus“

            Do súťaže sa zapojilo 63 žiakov v troch kategóriách:

            Triedy IVP – 11 žiakov

            1.stupeň – 15 žiakov

            2. stupeň – 37 žiakov

            Komisia  v zložení RŠ Mgr. Marta Beňová, ZRŠ Mgr. Gabriela Ružinská, AU Judita Bystrianska, za MZ – Mgr. Erika Lendvayová, za PK Mgr. Marta Šuleková vybrala dňa 12.01.2021 víťazné práce, ktoré nakreslili:

            1. Kategória IVP triedy

            1.Branko Šimon

            2.Dávid Lapoš

            3.Marcus Sedlák

            3.Patrícia Kováčová

            1. Kategória 1. stupeň

            1.Ľubka Kováčová

            2.Tiffany Fabianová

            3.Dominik Vozár

            3.Zdenko Oračko

            1. Kategória 2. stupeň

            1.Marika Oláhová

            2.Nicolas Oláh

            2.Scarleta Oračková

            3.Jožka Kováčová

            3.Sebastian Bartoš

            Všetkým zapojeným ďakujeme za veľmi pekné práce. Víťazom gratulujeme.

          • AKTIVITY koordinátora drogovej prevencie

          • Koordinátor drogovej prevencie Ing. Iveta Bystrianska organizuje pre našich žiakov veľmi potrebné akcie a besedy. V tomto období prebehli dve : Kampaň Červené stužky a besedy o alkohole.

            Príčiny a následky pitia alkoholu v tínedžerskom veku

            Alkohol je metla ľudstva. Novým hitom sa stáva , že táto metla začína zametať už aj medzi

            Mladšími žiakmi. Najčastejšie mu deti podliehajú v partiách, na uliciach.....  Prečo sa tínedžeri opíjajú?

            Je niekoľko príčin, napr.:

            - vplyv rovesníkov

            - nuda 

            - únik z reality 

            - chcú sa cítiť dospelo 

            - nezvládajú riešiť problémy 

            Alkohol zasahuje celé telo,  nie len jeho časti.  Poškodzuje CNS, dýchací a tráviaci systém, pečeň. Hrozí aj výskyt rakoviny.

            Pre žiakov II. stupňa sa konala aktivita na danú tému v každom ročníku.

            Krátkym motivačným dialógom, prezentáciou „PITIE ALKOHOLU“ a prezretím DVD „Až do dna...“  sa žiaci  V. – IX. ročníka oboznámili o príčinách a následkoch pitia alkoholu v tínedžerskom veku. Nasledovala diskusia k danej téme, krátkym dotazníkom sa ukončila aktivita.

                         Z vyhodnoteného dotazníka, vyplynulo: veľmi dobre pochopili tému VI. – IX.ročník, pre V. ročník to bola asi náročná téma, ale zaujímavá. V anonymných dotazníkoch, žiaci neuvádzali      celkom pravdu (rodičia nepijú, nikdy nevyskúšali alkohol....). Pochopili veľmi dobre z prezentácie aké dôsledky má alkohol, a že je to droga.

                         Dúfam, že si z tejto aktivity odniesli  ponaučenie. Musíme sa na túto tému s nimi veľa rozprávať a vysvetľovať dôsledky alkoholu v ich veku.

            Kampaň Červené stužky

             

            Aktivity kampane červené stužky na našej škole prebiehali v mesiacoch september, október, november a začiatok decembra 2020. V rámci 14. ročníka kampane Červené stužky sa na našej škole realizovali nasledujúce aktivity:

            • V mesiaci september sme vytvorili nástenku a rozvešali plagáty kampane. Aby žiaci vedeli, že sa ich škola opätovne zapojila do kampane Červené stužky.
            • V mesiaci október sme sa zapojili do celoslovenskej výtvarnej súťaže pre ŠZŠ „Červené stužky“ kedy žiaci na hodinách výtvarnej výchovy a výtvarnom krúžku tvorili LOGO pre Červené stužky. Odoslali sme 3 práce, nepodarilo sa nám umiestniť.
            • V mesiaci november žiaci 7., 8., 9. ročníka v rámci ETV mali besedy na tému „Obchodovanie s ľuďmi“. Pozreli si film, príbeh s obchodovaním s ľuďmi. Žiaci rozoberali s vyučujúcimi nebezpečenstvo tohto celosvetového problému, riziká a následky.
            • V mesiaci november žiaci 5.ročníka v rámci ETV mali besedu na tému „HIV/AIDS“. Oboznámili sa s históriou HIV/AIDS, prezreli si prezentáciu, názory mladých ľudí a odborníkov.
            • V rámci kampane Červené stužky, sme sa zapojili aj do aktivity pridávania príspevkov na web stránku, facebook stránku školy a spravodajskom týždenníku  POKROK.
            • Žiaci 6. ročníka tvorili počas výtvarných alebo etických výchov červené stužky.
            • Dňa 01.12.2019 ich žiaci a zamestnanci školy nosili pripnuté, na znak solidarity v boji proti AIDS.

            Ing. Bystrianska, koordinátor drogovej prevencie

             

          • Nadácia Pantheon Foundation rozdávala laptopy tomu, kto to potrebuje

          • Laptopy pre naše žiačky - úspešný projekt učiteliek, ktoré od Nadácie Pantheon získali laptopy pre 2 žiačky 

            Úsmevy na tvárach sa nám podarilo vykúzliť u našich žiačok Mariky Oláhovej a Patrície Kováčovej, ktoré vďaka svojim triednym učiteľkám, Mgr. Andrejke Krišťanovej a Mgr. Katky Vargovej získali z Nadácie Pantheon Foundation  laptopy. Súčasná situácia, keď je potrebné online vzdelávanie, poukazuje na nevyhnutnosť využívania technológií. U spomínaných žiačok sa nám takto podarilo podporiť ich ďalšie vzdelávanie. Nadácii Pantheon Foundation patrí za ich podporu veľká vďaka. Laptopy dievčatám odovzdala pani riaditeľka Mgr. Marta Beňová.

          • Úspešné projekty

          • V tomto školskom roku 2020-2021 máme úspešné už dva projekty.

            Nadácia ZSE podporila v rámci 2.ročníka programu Výnimočné školy náš grantový projekt „Poviem to inak“. Autorky projektu získali pre školu špeciálny počítačový program a dva notebooky na výučbu žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou v hodnote 2 700 eur. Aktivity súvisiace s projektom budú prebiehať v triedach IVP.

            Nadácia „Pantheon Foundation“– Pomoc deťom v ťažkej situácii – darovanie laptopov deťom, ktoré to najviac potrebujú, aj pri výučbe na diaľku. Z našej školy Mgr. A. Krišťanová a Bc. V. Berkyová prihlásili do projektu žiačku IVP 2 Patríciu Kováčovú a pani učiteľka Mgr. K. Vargová prihlásila do projektu žiačku 8.ročníka Máriu Oláhovú. Obe boli úspešné a žiačky dostanú od nadácie laptop, ktorý im pomôže v ich učení a práci.

            Nadácia Orange podporila v programe e-Školy pre budúcnosť projekt Bc. Vierky Berkyovej a Mgr. Kataríny Vargovej "Spolu to dokážeme"! V projekte sa budú spolu so žiakmi snažiť o prípravu školského časopisu.

          • 2.miesto vo výtvarnej súťaži

          • Pekné umiestnenie žiačky 2.ročníka Milky Kováčovej vo výtvarnej súťaži

            Spolu s pani učiteľkami kreslili žiaci práce do súťaže, ktorú organizovala ZŠ L. Novomeského v Lučenci. Boli to obrázky na tému: " Halloween očami detí" a deti kreslili strašidlá a veci, ktorých sa boja. Druháčka Milka sa so svojou prácou umiestnila na druhom mieste vo svojej kategórii.

          • Škola v prírode

          • V škole v prírode bolo veselo. Každý, kto tam bol, bude dlho spomínať...

            Výlety, hry, zábava, nové zážitky...

          • Niektorí žiaci si užili v škole v prírode

          • Špeciálna základná škola vo Veľkom Krtíši na horách.

            I keď sme si uvedomovali vážnosť situácie pandémie COVID 19, ktorá sa v súčasnej dobe nesie svetom, nemohli sme odolať a nezrealizovať pre žiakov Špeciálnej základnej školy vo Veľkom Krtíši školu v prírode. Pravdaže sme túto veľkolepú akciu naplánovali v rámci možností a opatrení (COVID-19), ktoré boli stanovené Ministerstvom školstva, vedy a výskume a športu Slovenskej republiky. 

            A hurá do hôr. Obliekame sa teplejšie, však je už mesiac september, ktorý zafarbil stromom listy na zlato a obúvame si trekingovú obuv, lebo cestujeme so žiakmi na hory, kde chodenie je predsa len trochu náročnejšie, ako tu u nás na „dolniakoch“.

            Žiadne autá, žiaden ruch, žiadne mobilné telefóny, len krásna príroda a svieži jesenný vzduch nás opantáva z malebnej prírody Kokavy nad Rimavicou. A hľa ... zrazu objavujeme to, čo je už dávno známe, že najkrajšie veci sú tie najjednoduchšie, ktoré nám dáva samotná príroda. Práve preto ideme až do jej lona, a to aj preto, aby sme sa od  nej naučili čo najviac.  Aby sme sa naučili vážiť si to, čo máme, ale veľakrát si nevšímame.

                        Aj tento školský rok  Špeciálna základná škola vo Veľkom Krtíši pre svojich žiakov, ktorí ešte neboli na takejto akcii, zorganizovala Školu v prírode v Kokave nad Rimavicou od 14. do 18. septembra  2020.

            Zabezpečené ubytovanie na krásnej horskej chate nám  pripomínalo kulisy z filmu Jacka Londona „Volanie divočiny“.  Všade príroda a v nej len pre nás  štebot našich  detí. Žiaci boli pravdaže ukážkovo disciplinovaní a uvedomelí, aby svojou prítomnosť nerušili samotných „zvieracích obyvateľov“ našich hôr.

            Vedúcou školy v prírode bola Mgr. Katarína Vargová, pedagogického dozoru sa ujala Mgr. Andrea Krišťanová  a zdravotný dozor zabezpečovala tentokrát pre nás nováčik p. Mgr. Renáta Štaudingerová, ktorá sa svojej úlohy chytila maximálne zodpovedne, ale s materinským prístupom.  

            Žiaci sa už po prvých dňoch patrične naučili rozpoznávať niektoré druhy živočíchov, rastlín a drevín. Osvojili si zásady správania v prírode a zoznámili s faunou  okolitej prírody, naučili sa dokonca rozpoznávať niektoré druhy hmyzu a húb.

            V očiach všetkých žiakov bola radosť a spokojnosť, ktorú sme aj chceli u nich docieliť. Veď robiť niečo s radosťou pre našich žiakov a potom vidieť spätnú väzbu v podobe iskričky radosti v ich očiach, bolo to najväčšie vyznanie vďaky od „našich“ detí.

             

            Mgr. Katarína Vargová

          • Európsky týždeň športu

          • Európsky týždeň športu v Špeciálnej základnej škole  vo Veľkom Krtíši  v rámci Európskeho týždňa športu

            Dňa 25. 09. 2020 sa v areáli Špeciálnej základnej školy (ďalej len ŠZŠ) vo Veľkom Krtíši, v rámci Európskeho týždňa športu iniciovaného Európskou komisiou na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe a v duchu kampane #BeActive, uskutočnil IV. ročník o putovný pohár riaditeľky ŠZŠ -  najlepšia trieda športovcov.           

            Podujatie bolo vykonané pri dodržaní prísnych opatrení, ktoré vydalo MŠVV a Š SR k obmedzeniu šírenia COVID-19, a preto všetky športové disciplíny boli pre žiakov diferencované po jednotlivých triedach s taxatívnym  uvedením začiatku a ukončenia. Žiaci sa za týchto okolností nemohli stretnúť a miešať so žiakmi z  rôznych ročníkov. Taktiež boli vypustené z harmonogramu hromadné nástupy žiakov, príhovor p. riaditeľky a hromadné vyhlásenie víťazov spojené s odovzdávaním cien.

            Jednotlivé triedy sa športových disciplín zúčastňovali individuálne na stanovisku podľa rozpisu.

            Disciplíny boli prispôsobené tak, aby ich zvládli aj deti so zdravotným obmedzením, resp. sa pri ich výkonoch prihliadalo k ich zdravotnému obmedzeniu.

            Priebeh, vyhodnotenie a vyhlásenie víťazov bolo realizované po jednotlivých triedach p. riaditeľkou s maximálnou dôstojnosťou za dodržania prísnych hygienických opatrení. 

            Po zosumarizovaní všetkých športových disciplín boli vyhlásené výsledky s udelením ďalšieho ročného titulu „NAJLEPŠIA TRIEDA ŠPORTOVCOV“.

            Umiestnenie za druhý stupeň ŠZŠ:

            1. miesto – deviata trieda s udelením titulu „NAJLEPŠIA TRIEDA ŠPORTOVCOV“ a prebratím putovného pohára.

            Umiestnenie za prvý stupeň ŠZŠ:

            1.   miesto – štvrtá trieda

            Pani riaditeľka ŠZŠ slávnostne odovzdala putovný pohár deviatej triede,  ktorý prevzal zástupca za celú triedu Jaroslav Pivarči .

            Žiaci prvého stupňa, boli pani riaditeľkou ŠZŠ taktiež odmenení osobitne.

            O vydarenom športovom podujatí svedčí aj predložená fotografická dokumentácia, a i napriek obmedzujúcim opatreniam (COVID-19) bolo v očiach žiakov  opakovane vidieť, že pohyb a šport im priniesol krásne uspokojenie. 

            Toto športové podujatie, ktoré bolo konané v rámci Európskeho týždňa športu bolo duchaplnou akciou plnou športových výkonov.

             

                                                                                                                           Mgr. Katarína Vargová