• Stolnotenisový turnaj

          • Na Vianoce "Športu zdar"

            V dňoch od 14. 12. do 16. 12. 2021 sa v stolnotenisovej miestnosti Špeciálnej základnej školy Veľký Krtíš uskutočnilo IV. kolo turnaja v stolnom tenise žiakov druhého stupňa.

            Súčasný stolnotenisový turnaj žiakov sa realizoval  za dodržania aktuálnych opatrení vydaných MŠVVaŠ,  pre pandémiu COVID-19 a zabráneniu jeho prenosu. Zakazovalo miešanie rôznych ročníkov, bol vedený len po jednotlivých triedach bez miešania a to v duchu osvojenia a upevnenia si pravidiel stolného tenisu.

                        I napriek týmto opatreniam, všetci žiaci aj takto obmedzenú súťažnú aktivitu prijali v duchu plného nadšenia, nasadenia  a elánu. Chápali vážnosť ťažkej situácie zapríčinenej pandémiou COVID 19 a preto sa  čo najlepšie snažili si osvojiť, upevniť techniku stolného tenisu a to možno aj preto, že keď raz táto situácia pominie, aby mohli tým svojím súperom ukázať, kto je z nich najlepší.

                        Najlepšími výsledkami preto tejto športovej akcie bolo pre nás vidieť ich úsmev a nadšenie v  očiach žiakov.

          • Ako sa starať o svoje duševné zdravie?

          • Duševné zdravie je neoddeliteľnou súčasťou zdravia. Je potrebné sa starať oň rovnako ako o fyzické zdravie, pretože jedno bez druhého nemôže fungovať.  Duševné zdravie a pohoda sú základom pre schopnosti  ako sú myslenie, cítenie, tešiť sa zo života.... 

            Na besede so žiakmi 7.ročníka sme sa zamerali na faktory duševného stavu človeka v rámci ČERVENÉ  STUŽKY 2021.  

            Nesprávne návyky, stres, zlý životný štýl, nedostatok pohybu a spánku, fajčenie, požívanie alkoholu, prepracovanosť, zlé medziľudské vzťahy a sociálne prostredie, negatívne vplýva na nás a je hrozbou pre kvalitu nášho života. Vplyvom stresu sa znižuje aj funkcia imunitného systému, je oslabený a teda sme náchylnejší k rôznym ochoreniam.

            Zdravie sa kúpiť nedá, treba si ho preto vážiť. Žiť takým spôsobom života, aby sme neohrozovali samých seba.

          • Stop fajčeniu

          • Stop fajčeniu, fajčenie škodí zdraviu - to boli dve výzvy pre našu aktivitu spojenú s besedou. Žiaci si nenásilnou formou uvedomili negatíva fajčenia pre ľudský organizmus a zvlášť pasívneho fajčenia, ktorému sú mnohí vystavovaní denne vo svojich rodinách, práve vlastnými rodičmi. Takto môžeme nepriamo  vplývať aj na rodičov a to  prostredníctvom detí, aby sa zbavovali nesprávnych návykov a závislostí.

          • Červené stužky

          • ČO   JE  HIV?     A  ČO  JE   AIDS?

            Asi by mal každý vedieť , že HIV je vírus ktorý napáda biele krvinky.

            AIDS je už choroba imunitnej nedostatočnosti, keď človek môže na banálne infekcie aj zomrieť.

            Žiaci 5.ročníka si pripomenuli 1. december ako Svetový deň boja proti AIDS,

            tvorbou aj nosením červených stužiek.

            Žiaci našej školy boli nenásilnou formou oboznámení s ochorením AIDS. HIV je vírus, ktorý spôsobuje chorobu známu ako AIDS. Týmto vírusom sa môže nakaziť každý a to nechráneným pohlavným stykom s infikovanou osobou alebo použitím infikovaných injekčných ihiel. Každý sa môže vyhnúť tomu, čo ho ohrozuje. Mnohí ľudia už zmenili svoje správanie, aby znížilo riziko infekcie; mnohí však stále riskujú.

          • Násilie páchané na deťoch

          • Aj deti je potrebné upozorniť na dôležitosť ochrany pred násilím

            Žiaci prvého a druhého stupňa absolvovali besedu na tému Násilie páchané na deťoch. Táto beseda bola realizovaná ako predpríprava k celoslovenskej aktivite s názvom Bubnovačka – aby bolo deti lepšie počuť.

            Prostredníctvom prezentácie, rozhovorov, aktivít a videí im bolo priblížené, čo všetko zahrňuje násilie a syndróm CAN. Tí menší sa dané informácie učili aj prostredníctvom aktivity akou bolo kreslenie modrín na známu postavičku Máša. Druhý stupeň si dané vedomosti utvrdzoval nielen malým kvízom, ale taktiež aj roztrieďovaním pojmov do príslušných kategórií. Na konci sme si povedali, čo by mali urobiť, ak by sa im niečo z toho čo sme preberali dialo v ich živote.

            Mgr. Lucia Vozafová