• Pomoc na diaľku

          • V súvislosti s dopadom situácie a informácii, ktoré k nám prichádzajú z Ukrajiny na psychické prežívanie detí, rodičov ako aj učiteľov, tínedžerov poskytujeme poradenstvo a intervencie.

             

            Odborníci CŠPP pri ŠZŠ vo Veľkom Krtíši  v týchto dňoch poskytujú podporu pri krízovej intervencii a radia, ako aktuálnu situáciu deťom.

            Kontakty:

            csppvelkykrtis@gmail.com

            Linka pomoci  04748 30107 od 7:30 do 16:20 hod. v pracovných dňoch

            je k dispozícii rodičom, učiteľom ale aj tínedžerom 

             

            Zdroje pre odborných a pedagogických zamestnancov,  deti , rodičov, tinedžerov nájdete na odkaze:

            https://vudpap.sk/krizova-intervencia/

          • 2 % z dane

          • Vážení a milí rodičia a nám priateľská verejnosť!

            Blíži sa termín podávania daňových priznaní a obraciame sa na Vás s prosbou o oslovenie Vašich rodinných príslušníkov, priateľov a známych, aby v prospech našej organizácie SVETLONOS VEĽKÝ KRTÍŠ poukázali 2% z daní z príjmu za rok 2021. Vďaka tejto pomoci budeme môcť pripraviť pre žiakov veľa zaujímavých aktivít a akcií, umožníme im prežiť zážitky, na ktoré budú radi spomínať. Pomôžete nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces. 

            Ďakujeme.

            Tlačivo na poukázanie 2 % z daní si môžete stiahnuť .

             

             

             

          • Dental alarm – zdravé zúbky, zdravý chrup

          • Týždeň od 21.2. – do 25.2.2022 sa pre žiakov I. stupňa našej školy niesol v duchu starostlivosti  o chrup. Žiakov sme motivovali pozretím rozprávky  „O zubokazovi“ , naučili sme ich správne si vybrať vhodnú kefku a pastu a ako si správne čistiť zuby, aby sa im zuby nepokazili. Získané  vedomosti deti prakticky aplikovali čistením zubov na makete chrupu  a aktivitu sme ukončili vymaľovaním omaľovánky.

            Mgr. Šoučíková

          • Na lyžiach - prvýkrát, smelo a veselo

          • Naši žiaci sú na lyžiarskom výcviku v Kokave nad Rimavicou. Spolu s pani učiteľkami Mgr. Katarínou Vargovou a  Ing. Ivetou Bystrianskou sa  prvýkrát stretli so snehom a postavili sa na lyže. Nikto sa však nebojí a každý je odhodlaný naučiť sa čo najviac. Hneď prvý deň sa po ubytovaní obuli do lyžiarok a učili sa základy lyžovania. Všetci sme im držali palce, nech sa im na lyžiarskom výcviku páči, nech sa majú dobre a prežijú pekný týždeň. 

            Žiakom sa na svahu veľmi darilo, pani učiteľky ich chválili. Už na tretí deň sa žiaci mohli postaviť do vleku. Za tri dni urobili veľké pokroky a učiteľky boli na nich právom hrdé. Všetci desiati sa naučili základy lyžovania a obľúbili si sneh, ktorý sa v našom meste častokrát v zime ani neobjaví. 

            Týždeň na snehu sa skončil šťastne, žiakom zostali nové skúsenosti, zážitky a zručnosti, naučili sa lyžovať. Na záver vedúca lyžiarskeho výcviku vyhodnotila aj najlepších lyžiarov. 

          • Karneval v ŠKD

          • Aj počas pandémie sa dajú naše školské dni spríjemniť a zažiť niečo pekné a veselé. Karneval vždy patril medzi obľúbené udalosti v škole. Aj počas pandémie sa dajú naše školské dni spríjemniť a zažiť niečo pekné a veselé. Karneval vždy patril medzi obľúbené udalosti v škole. Aj počas pandémie sa dajú naše školské dni spríjemniť a zažiť niečo pekné a veselé. Karneval vždy patril medzi obľúbené udalosti v škole.

            Všetci sa naň vždy tešili a pripravovali. V tomto školskom roku sme mali karneval len v rámci oddelenia. Deti sa tešili a chystali si masky.Dňa 23.februára si deti obliekli svoje masky, zahrali sa v nich  sa a čakali na vyhodnotenie.
            1. miesto získal: Jožko Kováč  - Batman
            2. miesto získali: Rado Fonód - Pirát a Sebi Fabian - Silný muž
            3. miesto získal: Niko Kováč – Mimoň

            4. miesto získali: Lacko Keder - Kapitán  a Tiffani Fabianová   - Šmolka.
            Deti sa tešili z výhry a z úspechu svojich vlastnoručne urobených masiek.
            Erika Nyiforová,  vychovávateľka

          • Stolnotenisový turnaj

          • Na Vianoce "Športu zdar"

            V dňoch od 14. 12. do 16. 12. 2021 sa v stolnotenisovej miestnosti Špeciálnej základnej školy Veľký Krtíš uskutočnilo IV. kolo turnaja v stolnom tenise žiakov druhého stupňa.

            Súčasný stolnotenisový turnaj žiakov sa realizoval  za dodržania aktuálnych opatrení vydaných MŠVVaŠ,  pre pandémiu COVID-19 a zabráneniu jeho prenosu. Zakazovalo miešanie rôznych ročníkov, bol vedený len po jednotlivých triedach bez miešania a to v duchu osvojenia a upevnenia si pravidiel stolného tenisu.

                        I napriek týmto opatreniam, všetci žiaci aj takto obmedzenú súťažnú aktivitu prijali v duchu plného nadšenia, nasadenia  a elánu. Chápali vážnosť ťažkej situácie zapríčinenej pandémiou COVID 19 a preto sa  čo najlepšie snažili si osvojiť, upevniť techniku stolného tenisu a to možno aj preto, že keď raz táto situácia pominie, aby mohli tým svojím súperom ukázať, kto je z nich najlepší.

                        Najlepšími výsledkami preto tejto športovej akcie bolo pre nás vidieť ich úsmev a nadšenie v  očiach žiakov.

          • Ako sa starať o svoje duševné zdravie?

          • Duševné zdravie je neoddeliteľnou súčasťou zdravia. Je potrebné sa starať oň rovnako ako o fyzické zdravie, pretože jedno bez druhého nemôže fungovať.  Duševné zdravie a pohoda sú základom pre schopnosti  ako sú myslenie, cítenie, tešiť sa zo života.... 

            Na besede so žiakmi 7.ročníka sme sa zamerali na faktory duševného stavu človeka v rámci ČERVENÉ  STUŽKY 2021.  

            Nesprávne návyky, stres, zlý životný štýl, nedostatok pohybu a spánku, fajčenie, požívanie alkoholu, prepracovanosť, zlé medziľudské vzťahy a sociálne prostredie, negatívne vplýva na nás a je hrozbou pre kvalitu nášho života. Vplyvom stresu sa znižuje aj funkcia imunitného systému, je oslabený a teda sme náchylnejší k rôznym ochoreniam.

            Zdravie sa kúpiť nedá, treba si ho preto vážiť. Žiť takým spôsobom života, aby sme neohrozovali samých seba.

          • Stop fajčeniu

          • Stop fajčeniu, fajčenie škodí zdraviu - to boli dve výzvy pre našu aktivitu spojenú s besedou. Žiaci si nenásilnou formou uvedomili negatíva fajčenia pre ľudský organizmus a zvlášť pasívneho fajčenia, ktorému sú mnohí vystavovaní denne vo svojich rodinách, práve vlastnými rodičmi. Takto môžeme nepriamo  vplývať aj na rodičov a to  prostredníctvom detí, aby sa zbavovali nesprávnych návykov a závislostí.

          • Červené stužky

          • ČO   JE  HIV?     A  ČO  JE   AIDS?

            Asi by mal každý vedieť , že HIV je vírus ktorý napáda biele krvinky.

            AIDS je už choroba imunitnej nedostatočnosti, keď človek môže na banálne infekcie aj zomrieť.

            Žiaci 5.ročníka si pripomenuli 1. december ako Svetový deň boja proti AIDS,

            tvorbou aj nosením červených stužiek.

            Žiaci našej školy boli nenásilnou formou oboznámení s ochorením AIDS. HIV je vírus, ktorý spôsobuje chorobu známu ako AIDS. Týmto vírusom sa môže nakaziť každý a to nechráneným pohlavným stykom s infikovanou osobou alebo použitím infikovaných injekčných ihiel. Každý sa môže vyhnúť tomu, čo ho ohrozuje. Mnohí ľudia už zmenili svoje správanie, aby znížilo riziko infekcie; mnohí však stále riskujú.

          • Násilie páchané na deťoch

          • Aj deti je potrebné upozorniť na dôležitosť ochrany pred násilím

            Žiaci prvého a druhého stupňa absolvovali besedu na tému Násilie páchané na deťoch. Táto beseda bola realizovaná ako predpríprava k celoslovenskej aktivite s názvom Bubnovačka – aby bolo deti lepšie počuť.

            Prostredníctvom prezentácie, rozhovorov, aktivít a videí im bolo priblížené, čo všetko zahrňuje násilie a syndróm CAN. Tí menší sa dané informácie učili aj prostredníctvom aktivity akou bolo kreslenie modrín na známu postavičku Máša. Druhý stupeň si dané vedomosti utvrdzoval nielen malým kvízom, ale taktiež aj roztrieďovaním pojmov do príslušných kategórií. Na konci sme si povedali, čo by mali urobiť, ak by sa im niečo z toho čo sme preberali dialo v ich živote.

            Mgr. Lucia Vozafová

          • ZAPOJILI SME SA DO EURÓPSKEHO TÝŽDŇA ŠPORTU

          • Dňa 22. 09. 2021 sa v areáli našej Špeciálnej základnej školy vo Veľkom Krtíši, v rámci Európskeho týždňa športu  uskutočnil V. ročník o putovný pohár riaditeľky ŠZŠ -  najlepšia trieda športovcov.

            Žiaci si zmerali sily v štyroch disciplínach, člnkový beh, skladanie puzzlí, hádzanie kruhov a bodová stena. Po absolvovaní týchto  disciplín sa jednotlivé triedy umiestnili nasledovne:

                 Umiestnenie za druhý stupeň ŠZŠ:

            1. miesto – ôsma  trieda s udelením titulu „NAJLEPŠIA TRIEDA ŠPORTOVCOV“ a prebratím putovného pohára,

            2. miesto – deviata trieda,

            3. miesto - siedma trieda,

            4. miesto – piata trieda,

            5. miesto – šiesta trieda.

             

            Umiestnenie za prvý stupeň ŠZŠ:

            1. miesto – druhá a štvrtá trieda,

            2. miesto – tretia trieda,

            3. miesto – prvá trieda.

              

            Pani riaditeľka ŠZŠ slávnostne odovzdala putovný pohár ôsmej triede,  ktorý prevzal za celú triedu jej poverený zástupca ročníka Matúš Pecha.

            Osobitne boli žiaci prvého stupňa odmenení pani riaditeľkou ŠZŠ.

            O tom, že toto športové podujatie bolo opätovne vydareným tak ako aj po minulé roky,  svedčí aj radosť na tvárach našich žiakov z  predloženej  fotografickej dokumentácii. I napriek tomu že boli určené obmedzujúce opatrenia (COVID-19), naši žiaci  opakovane dokazovali,  že pohyb a šport im prináša krásne uspokojenie.  

            Športové podujatie, ktoré bolo konané v rámci Európskeho týždňa športu bolo duchaplnou akciou plnou športových výkonov.

                Mgr. Katarína Vargová

          • Dotácia na stravu 2021/2022

          • Informácia pre zákonných zástupcov detí o podmienkach nároku

            Dňa 01. 08. 2021 nadobudnú účinnosť nasledovné právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách"). Vyššie uvedená právna úprava od nového školského roku 2021/2022 prináša zmeny v poskytovaní dotácií na stravu.

            Na dotáciu na stravu vo výške 1,30€ /deň majú deti, ktoré /ktorých:

            · žijú v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,

            · žijú v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima,

            · zákonný zástupca si neuplatňuje nároku na sumu daňového zvýhodnenia

            (Neuplatnenie si nároku na daňový bonus rodič preukazuje Základnej škole čestným vyhlásením (príloha), že ani jeden člen domácnosti si daňový bonus neuplatnil. Upozorňujeme zákonného zástupcu dieťaťa, resp. fyzickú osobu, v ktorej starostlivosti je dieťa, že ak by si v čase poskytovania dotácie na stravu uplatnil daňový bonus je povinný o uvedenom  bezodkladne informovať základnú školu s tým, že si musí byť vedomý  právnych dôsledkov nepravdivého vyhlásenia /trestný čin podvodu podľa § 221 zákona č. 300/2005 Z.z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov/ a povinnosti vrátiť všetky finančné prostriedky poskytnuté na toto dieťa ako dotáciu na stravu).

            V prípade, že zákonný zástupca dieťaťa preukáže, že dieťa patrí do niektorej z vyššie uvedených kategórií musí k poskytnutiu dotácií na stravu predložiť:

            · potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,

            · potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima,

            · čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa. 

            Termín na doručenie potrebných dokumentov Základnej škole je do 30.07.2021 (osobne alebo poštou). 

            V prípade neskoršieho predloženia dokumentov, môže byť poskytnutie dotácie posunuté od prvého dňa v mesiaci, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom zákonný zástupca predloží potrebné dokumenty. Zákonný zástupca je zároveň povinný informovať Základnú školu o zmenách v skutočnostiach rozhodujúcich pre určenie nároku na dotáciu.

            Príloha:

            Čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa…

          • Dňa 30.06.2021 - slávnostné ukončenie školského roka 2020-2021

          • Tento náročný školský rok sa skončil a v našej škole boli slávnostne odovzdané koncoročné vysvedčenia. 

            Ďakujeme všetkým rodičom za spoluprácu a všetkým našim žiakom prajeme krásne a pokojné leto.

            Vážení rodičia a milí žiaci!

            Stretneme sa opäť v novom školskom roku 2021-2022 a to dňa 02.09.2021.

            Prípadné zmeny budú všetkým včas oznámené.