• Karneval v ŠKD

          • Príjemný čas strávili panie výchovávateľky so žiakmi z ŠKD na karnevale. Všetky masky sa predstavili v krátkosti o sebe niečo povedali, zatancovali si. A po dlhom rozmýšľaní sa porota rozhodla oceniť nielen prvé tri miesta, ale všetky krásne masky. Pani riaditeľka Mgr. Gabika Ružinská žiakom odovzdala ceny a zábava pokračovala v rytme tanca :)

          • Karneval v IVP triedach

          •  Žiaci v IVP triedach sa poobliekali do masiek a strávili príjemný čas so svojimi pani učiteľkami a asistentkami. Všetci svojimi maskami priniesli veselú atmosféru a príjemne sa zabavili :)

          • Zvládli sme aj lyžiarsky výcvik...

          • Naši šikovní žiaci tento týždeň 5.-9.2.2024 úspešne absolovali lyžiarsky výcvik, na Kokave nad Rimavicou v lyžiarskom stredisku Kokava- línia. Spolu s pani učiteľkami Mgr. K. Vargovou a Ing. I. Bystrianskou zažili nezbudnuteľný týždeň plný zábavy a nových zážitkov. Všetci sa s nimi veľmi tešíme :)

          • REMESLÁ V ODBORNOM SVETE

          • Bolo to nezabudnuteľné stretnutie so svetom jedál a stolárstva. REMESELNÍČKOVO je spoločná akcia našej školy, CPP Veľký Krtíš a OUI Želovce. V rámci toho sme mali úžasnú príležitosť privítať 31.01.2024 u nás skúsených majstrov odbornej prípravy jedál a stolárskej výroby z OUI Želovce. Cieľom tejto aktivity bolo poskytnúť našim končiacim žiakom pohľad do profesijného sveta a pomôcť im objaviť svoje záujmy a schopnosti.

            Na úvod nám majstri predstavili svoju školu a rôzne odbory, ktoré ponúkajú. Následne sme sa rozdelili do skupín, pričom každá mala jedinečnú príležitosť zažiť atmosféru odborného vzdelávania.

            Jedna skupina sa venovala výrobe cestovín, vytvárala fliačky, rezance, mrvenicu a vývrtky s pomocou skúsených odborníkov. Druhá skupina zase pracovala s dreveným materiálom a vytvárala rôzne originálne výrobky pomocou priamočiarej pílky. Bolo skvelé vidieť, ako sa naši žiaci nadchli pre rôzne remeselné vedomosti a objavovali svoje skryté talenty.

            Celá aktivita nám nielen ponúkla praktický pohľad do sveta remesiel, ale tiež nám pomohla lepšie pochopiť možnosti, ktoré nám môže ponúknuť odborné vzdelávanie. Vďaka tejto skvelej iniciatíve nabrali žiaci nové inšpirácie a otvorili si dvere k novým profesijným perspektívam.

            Remeslá majú v našom vzdelávacom procese isté špeciálne miesto!

          • Pohľad do sveta možností pre našich žiakov v OUI Lučenec

          • V minulom týždni sme mali príležitosť navštíviť OUI  pre žiakov s mentálnym postihnutím v Lučenci. Počas exkurzie sme spoznali širokú škálu odborov, ktoré si žiaci môžu vybrať. Spoznali sme prostredie, ktoré podporuje ich vzdelávanie a prípravu na pracovný život.

            Škola ponúka odbory: Pomocné práce pri príprave jedál, Pomocné práce v murárskej výrobe, Opatrovateľské služby, učebne a ubytovacie zariadenie, čo vytvára prostredie pre vzdelávanie a pobyt žiakov.

            Boli sme svedkami aktívnej účasti žiakov na praxi, čo im poskytuje skutočné skúsenosti a príležitosti na uplatnenie svojich vedomostí. Škola sa stará aj o kultúrny rozvoj žiakov prostredníctvom rôznorodých záujmových krúžkov.

            OUI v Lučenci poskytuje nielen vzdelávanie, ale aj príležitosti pre rozvoj schopností a zručností pre žiakov s mentálnym postihnutím. Táto skúsenosť nás inšpirovala a veríme, že prínosy tejto školy budú mať dlhodobý pozitívny vplyv na životy jej študentov.

          • Vlastiveda zážitkovo

          • Žiaci šiesteho ročníka v jeden krásny zimný deň našli pomocou indície tajuplný odkaz s povesťou. Po jej prečítaní počítali príklady a lepili ich k výsledkom, čím poskladali puzzle a dozvedeli sa, že povesť bola o hrade Modrý Kameň. Túto obec hľadali na mape a z odpadového materiálu postavili hrad. V príbehu sa dozvedeli, že hradný pán Balaša schoval na hrade poklad, tak sme si aj my vyrábali šperky, ktoré by tým pokladom mohli byť. Na internete hľadali odpovede na otázky týkajúce sa hradu, za správne odpovede dostali indície, ktoré nalepili do básničky o poklade. Vymysleli si melódiu a pieseň rytmizovali pomocou rôznych nástrojov, varešiek, obalov z kinder vajíčok. Na tento text vymysleli rap a bitbox, z čoho mali veľkú radosť. Dozvedeli sa, že Turci v Modrom Kameni vysadili gaštany, a tak sme sa rozhodli upiecť si v našej kuchynke gaštanový koláč. Nebolo to však také jednoduché, lebo pani učiteľka im rozstrihala recept a úlohou žiakov bolo po prečítaní jednotlivých častí nalepiť ich v správnom poradí. Koláčik nám veľmi chutil. Nakoniec lúštili odkaz v hlaholike, z ktorého sa dozvedeli, kto stráži ukrytý poklad. Bola to sova. Po jej nájdení v miestnosti objavili čokoládové dukáty. Takéto vyučovanie ich veľmi zaujalo. Mgr. M. Ridzoňová

          • Predvianočný týždeň sa niesol v čarovnom vianočnom duchu...

          • Žiaci IVP tried si spolu s pani učiteľkami upiekli sladké koláčiky. Vyrobili pohľadnice pre rodičov. Vytvorili krásny vianočný stromček s ozdobami.

            A aké by to boli Vianoce bez betlehemu? Nádherný Betlehem vytvorili žiaci IVP3 a prišli im na pomoc aj žiaci 1. a 2. ročníka. A spoločne vyrobili nádherný betlehem.

          • Aranžovanie v Želovciach

          • Každý rok sa zúčastňujeme súťaže v aranžovaní v OUI Želovce.

            Aj tento rok nás 19.12.2023 reprezentovali žiaci: Darina Pechová (7.r.), NatáliaTóthová (7. r.) a Jozef Kováč (6.r.).

            Žiaci tvorili vianočné svietniky a spoločne vytvorili vianočný venček na dvere.

            Jozef Kováč získal cenu Riaditeľa školy.

            Gratulujeme :)

          • Už sa stromček ligoce, prajeme Vám krásne Vianoce...

          • Vianoce sa blížia a aj naša škola sa ponorila do Vianočnej atmosféry. Na vianočnej besiedke, nás privítala pani učiteľka Mgr. Vlaďka Eckerová, ktorá sa premenila na vianočného škriatka Grincha a vôbec nemala rada Vianoce. Vďaka šikovným detičkám našej školy, sa ale podarilo Grincha presvedčiť, že Vianoce sú krásne. 

            Svojimi básňami a piesňami tak urobili žiaci 1. a 2. ročníka, 3. a 4. ročníka, žiaci z IVP3, zmiešané skupiny žiakov z druhého stupňa nám krásne zaspievali, pod vedením pani učiteľky Mgr. Mišky Ridzoňovej a na záver rozprúdili zábavu žiaci z ŠKD.

            Šťastný Grinch všetkých žiakov po vystúpení odmenil sladkou odmenou, omaľovánkou a tombolovým lístkom. V závere besiedky Grinch odmenil aj všetky šikovné pani učiteľky našej školy.

          • Turnaj v stolnom tenise pre červené stužky

          • V rámci aktívnej účasti na súťaži "Červené stužky" sme v našej škole usporiadali vzrušujúci stolnotenisový turnaj pre žiakov 6. - 9. ročníka. Táto športová udalosť mala nielen povzbudiť zdravú súťaživosť, ale aj posilniť spoločenské povedomie o významných témach spojených so zdravím.

            Žiaci boli rozdelení do dvoch družstiev - dievčatá a chlapci. Pod vedením Mgr. Vargovej, boli Ich bojovné srdcia naplnené nielen túžbou po víťazstve, ale aj podporou pre ľudí postihnutých HIV/AIDS.

            Víťazom turnaja sa stali - Jozef Ďurač zo 7. ročníka a Darina Pechová, tiež zo 7. ročníka. Naša škola je miesto, kde sa podporuje nielen vzdelanie, ale aj zdravý športový duch a sociálna zodpovednosť.

          • Živá červená stužka

          • Najnovšou iniciatívou našich žiakov 1. a 2. stupňa bola "Živá červená stužka". Táto farbistá a symbolická stužka bola vytvorená s láskou a starostlivosťou pomocou červených farebných papierov.

            Každí z nich prispel k vytvoreniu tejto živej a pozitívnej symboliky. Táto červená stužka predstavuje nielen našu podporu pre ľudí postihnutých HIV/AIDS, ale aj našu schopnosť ako školskej komunity spojiť sa pre dobrú vec.

            Veríme, že táto iniciatíva nám pripomína dôležitosť solidarity a empatie voči tým, ktorí bojujú s rôznymi výzvami.

            Vytvorenie "Živej červenej stužky" bolo nielen tvorivým procesom, ale aj príležitosťou našich žiakov prejaviť svoju angažovanosť voči spoločenským otázkam

          • Národná linka Viac ako Ni(C)k pomáha deťom v ohrození

          • Na deti striehnu nástrahy a formy násilia, ktorým musia čeliť neustále. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny ich chce chrániť aj formou Národnej linky na pomoc deťom v ohrození Viac ako Ni(C)k.

            K danej téme prebehla dňa 1.12.2023 beseda s prednáškou, ktorú viedla PhDr. Judita Hlinicová, koordinátorka ochrany detí pred násilím, z Územného obvodu koordinácie Veľký Krtíš. Venovala sa žiakom 7., 8., 9.ročníka, v besede zapájala žiakov do rozhovoru, premietala prezentáciu k téme, predstavila žiakom aplikáciu, ktorú môžu žiaci využívať v núdzovej situácii. Je to bezplatná linka pomoci Viac ako Ni(C)k, ktorá podáva deťom pomocnú ruku 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

            Národná linka na pomoc deťom v ohrození Viac ako Ni(C)k funguje v nepretržitej prevádzke od 30. apríla 2021. Odborným grantom linky je Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS).

            Názov vychádza z hesla, že si pre nás viac ako „nick“, teda viac ako len anonymná prezývka, ale osobnosť, ktorá je dôležitá, jej problémy si konzultanti na linke vypočujú a ochotne jej poradia.

            Na linke Viac ako Ni(C)k poskytujú pomoc bezplatne formou chatu a e-mailom. Všetky údaje,   ako aj obsah komunikácie je prísne dôverný.

            Klienti sa na linku obracajú z rôznych dôvodov. Trápi ich samota, šikanovanie, sociálna izolácia, smútok, depresia, vzťahy s rovesníkmi, s rodičmi, prvé lásky, úzkosť,  sebapoškodzovanie ale aj  myšlienky na samovraždu.

             Môžu sa cítiť zodpovedné za situáciu, do ktorej sa dostali. Nie je to však tak.

            Násilie, aj sexuálne, znamená nerovný vzťah, kedy má jeden jasnú prevahu nad tým druhým. A to napríklad morálnu, sociálnu, vekovú, silovú – teda fyzickú. Ak túto svoju prevahu využije na to, aby niekomu ublížil, je to výlučne jeho zodpovednosť, nie zodpovednosť obete.

            Linka Viac ako Ni(C)k, www.viacakonick.gov.sk, sa snaží deťom pomáhať, aby sa nebáli hovoriť a nahlasovať násilie. Je pripravená im pomôcť v akejkoľvek zložitej situácii. Prispieva tak k spoločnému úsiliu o lepší život všetkých detí.

          • BUBNOVAČKA  2023

          • Aj tento rok sa naša škola zapojila do podujatia  „BUBNOVAČKA - Aby bolo deti lepšie počuť!“ Myšlienkou podujatia je upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenúť potrebu včasnej prevencie.  S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať, že „nás sa to netýka“

            20. novembra 2023, v čase od 10:00 do 11:00,

            sme si pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!

          • Blížia sa najkrajšie sviatky v roku – Vianoce

          • Aj naši žiaci sa tešia na tieto sviatky. Pripravujeme na hodinách PVC, VYV rôzne pozdravy, ozdoby, na rôzne výstavky alebo ozdôbky na školský vianočný stromček.

            V novembri nás navštívila naša bývalá kolegyňa Judka Bystrianska, ktorá našim žiakom 5. a 6. ročníka predviedla techniku – macrame pri zhotovení anjelov.

            Bolo to zo začiatku náročné, ale zábavné učenie. V závere sa nám podarilo zhotoviť krásnych anjelikov.

          • Účelové cvičenie

          • Opäť je tu jeseň a teda aj účelové cvičenie. Žiaci II. stupňa si osvojili a precvičili vedomosti aj zručnosti v tematických celkoch: mimoriadne udalosti a ich riešenie, evakuácia žiakov a zamestnancov školy v prípade ohrozenia / umiestnenie výbušniny v priestoroch školy /, poskytovanie predlekárskej prvej pomoci, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky, orientácia v prírode – formou prezentácií, testov a hádaniek. Vedomosti sú na dobrej úrovni.

          • Šiestaci spoznávali Slovensko zábavnou formou

          • Žiaci šiesteho ročníka na projektovom vyučovaní- Vyrobili  vlastnú mapu, Zvolenský zámok z odpadového materiálu, maľovali Modranskú keramiku, zhotovili štátny znak. Najviac sa im páčilo, že si mohli sami uvariť v kuchynke slivkové gombolce z Hontu, medovkový čaj zo Spiša, ochutnali aj výborný oštiepok z Oravy. Tieto oblasti hľadali na mape. Zaspievali si piesne z rôznych kútov Slovenska- Tota Heľpa, Na Orave dobre, Pri Prešporku, A ja taká dzivočka. Okúzlilo ich Albi hovoriace pero, ktoré im čítalo zaujímavé informácie o mestách. Poskladali si puzzle našej krajiny. Zahrali sa pexeso o mestách. Zabavili sa aj pri spoločnej hre Putovanie po Slovensku.

          • Umývame si ruky správne?

          • Na škole sme privítali odborníčky z RÚVZ, ktoré našim žiakom zábavnou formou predviedli a informovali ich o správnom umývaní rúk.

            Dozvedeli sa o:

            • ceste bacila „Cecila“, ako sa dostane do ich tela
            • o kontrole umývania rúk, pod špeciálnym prístrojom
            • ochutnali zdravé jedlá
            • názornou ukážkou, s korením nasypaným vo vode, zistili. či majú ruky umyté správne
            • video ukážka: „Čo obsahuje kola?“

            Žiakom sa beseda veľmi páčila a bola pre nich veľmi poučná.