• Kvapka krvi - Tajomstvo života v našich žilách

          • Pred jarnými prázdninami sa naši žiaci V. – VII. ročníka zaviedli do sveta, kde jedna malá kvapka krvi môže zmeniť celý osud. Téma - Kvapka krvi - je neodmysliteľnou súčasťou našich životov.

             Možno ste už počuli, že krv je životodarná tekutina. Aká obrovská hodnota je skrytá v každej kvapke krvi? V príjemnom videoklipe s názvom "Bol raz jeden život", sa dozvedeli o príbehu, kde jedna kvapka krvi zmenila celý život.

            Prečo je však krv taká zázračná? Pretože nás živí, lieči a chráni. Každá krvná skupina má svoje špecifické vlastnosti a význam. Po prezentácii sa otvoril priestor pre diskusiu.

            Na záver mali pripravené úlohy a priraďovanie pojmov, ktoré im pomohli zafixovať si nové informácie a zopakovať to, čo sa naučili.

            Každá kvapka krvi má svoju hodnotu. Spoločne môžeme meniť svet k lepšiemu, a darcovstvo krvi je jeden z najjednoduchších spôsobov, ako to urobiť.

          • Fašiangy

          • Aj žiaci našej školy si pripomenuli zvyky kedysi veľmi obľúbeného obdobia FAŠIANGOV. Pani učiteľka Mgr. Henka Olnerová, nám pripravila skvelé aktivity, pri ktorých sme sa všetci zabavili.

          • Karneval v ŠKD

          • Príjemný čas strávili panie výchovávateľky so žiakmi z ŠKD na karnevale. Všetky masky sa predstavili v krátkosti o sebe niečo povedali, zatancovali si. A po dlhom rozmýšľaní sa porota rozhodla oceniť nielen prvé tri miesta, ale všetky krásne masky. Pani riaditeľka Mgr. Gabika Ružinská žiakom odovzdala ceny a zábava pokračovala v rytme tanca :)

          • Karneval v IVP triedach

          •  Žiaci v IVP triedach sa poobliekali do masiek a strávili príjemný čas so svojimi pani učiteľkami a asistentkami. Všetci svojimi maskami priniesli veselú atmosféru a príjemne sa zabavili :)

          • Zvládli sme aj lyžiarsky výcvik...

          • Naši šikovní žiaci tento týždeň 5.-9.2.2024 úspešne absolovali lyžiarsky výcvik, na Kokave nad Rimavicou v lyžiarskom stredisku Kokava- línia. Spolu s pani učiteľkami Mgr. K. Vargovou a Ing. I. Bystrianskou zažili nezbudnuteľný týždeň plný zábavy a nových zážitkov. Všetci sa s nimi veľmi tešíme :)

          • REMESLÁ V ODBORNOM SVETE

          • Bolo to nezabudnuteľné stretnutie so svetom jedál a stolárstva. REMESELNÍČKOVO je spoločná akcia našej školy, CPP Veľký Krtíš a OUI Želovce. V rámci toho sme mali úžasnú príležitosť privítať 31.01.2024 u nás skúsených majstrov odbornej prípravy jedál a stolárskej výroby z OUI Želovce. Cieľom tejto aktivity bolo poskytnúť našim končiacim žiakom pohľad do profesijného sveta a pomôcť im objaviť svoje záujmy a schopnosti.

            Na úvod nám majstri predstavili svoju školu a rôzne odbory, ktoré ponúkajú. Následne sme sa rozdelili do skupín, pričom každá mala jedinečnú príležitosť zažiť atmosféru odborného vzdelávania.

            Jedna skupina sa venovala výrobe cestovín, vytvárala fliačky, rezance, mrvenicu a vývrtky s pomocou skúsených odborníkov. Druhá skupina zase pracovala s dreveným materiálom a vytvárala rôzne originálne výrobky pomocou priamočiarej pílky. Bolo skvelé vidieť, ako sa naši žiaci nadchli pre rôzne remeselné vedomosti a objavovali svoje skryté talenty.

            Celá aktivita nám nielen ponúkla praktický pohľad do sveta remesiel, ale tiež nám pomohla lepšie pochopiť možnosti, ktoré nám môže ponúknuť odborné vzdelávanie. Vďaka tejto skvelej iniciatíve nabrali žiaci nové inšpirácie a otvorili si dvere k novým profesijným perspektívam.

            Remeslá majú v našom vzdelávacom procese isté špeciálne miesto!

          • Pohľad do sveta možností pre našich žiakov v OUI Lučenec

          • V minulom týždni sme mali príležitosť navštíviť OUI  pre žiakov s mentálnym postihnutím v Lučenci. Počas exkurzie sme spoznali širokú škálu odborov, ktoré si žiaci môžu vybrať. Spoznali sme prostredie, ktoré podporuje ich vzdelávanie a prípravu na pracovný život.

            Škola ponúka odbory: Pomocné práce pri príprave jedál, Pomocné práce v murárskej výrobe, Opatrovateľské služby, učebne a ubytovacie zariadenie, čo vytvára prostredie pre vzdelávanie a pobyt žiakov.

            Boli sme svedkami aktívnej účasti žiakov na praxi, čo im poskytuje skutočné skúsenosti a príležitosti na uplatnenie svojich vedomostí. Škola sa stará aj o kultúrny rozvoj žiakov prostredníctvom rôznorodých záujmových krúžkov.

            OUI v Lučenci poskytuje nielen vzdelávanie, ale aj príležitosti pre rozvoj schopností a zručností pre žiakov s mentálnym postihnutím. Táto skúsenosť nás inšpirovala a veríme, že prínosy tejto školy budú mať dlhodobý pozitívny vplyv na životy jej študentov.