• Jeden deň je málo, my sme si pripravili celý rómsky týždeň

          • Medzinárodný deň Rómov pripadá na 8. apríl. Tento deň si Rómovia pripomínajú ako svoj pamätný deň na počesť prvého celosvetového stretnutia Rómov na svojom I. kongrese, kde  sa zišli Rómovia zo 14 krajín.V dňoch od 4.4. do 8.4.2022 si aj naša škola pripomínala Deň Rómov.  Tento významný deň sme si pripomínali počas celého týždňa, kde si učitelia pre žiakov pripravovali rozmanité a zaujímavé aktivity zamerané na osvojenie si rómskej histórie, kultúry, tradícií, významných rómskych spisovateľoch a inýchvýznamných osobností rómskeho pôvodu.Jednotlivé aktivity boli žiakom primerane sprostredkované tak, aby si žiaci zvýšili povedomie o svojom etniku a aby sa v nich prebudila hrdosť na svoj pôvod.V rámci vyučovania sa žiaci učili pripravovať tradičné rómske jedlá, zhotovovali typické rómske symboly.

            Žiaci prejavovali záujem a sami svojimi či už teoretickými alebo praktickými vedomosťami prekvapivo  obohacovali jednotlivé aktivity.

            Na slovenskom jazyku sa žiaci oboznámili so spisovateľmi, ktorí sa venujú tvorbe rómskych rozprávok. Podrobnejšie sme si predstavili autorku Elenu Lackovú. Žiaci na hodinách čítali tradičné rómske rozprávky a vypracovali pracovný list. Ďalšou úlohou pre žiakov bolo spracovať získané informácie o autoroch a dielach do PPT prezentácie. Na čítaní si žiaci prečítali rómsku rozprávku s motivačným pracovným listom. Predstavili sme im veľmi významnú rómsku osobnosť p. Kolomana Cicku, spisovateľa rómskych kníh, žijúceho Róma v našom meste, ktorý pracuje ako asistent učiteľa na ZŠ. Niektorí si čítali rozprávku v róskom jazyku. 

            Na pracovnom vyučovaní vyrábali tradičný symbol rómskych dievčat – červenú ružu do vlasov a chlapci si vyrábali šerpu v tradičných rómskych farbách. Počas hodín PVC sme sa venovali aj príprave tradičného rómskeho jedla – MIRAKĽA.  Spoznali a vyrobili rómsku vlajku a upiekli jednoduchý rómsky koláč. oboznámili sa s tradičnými rómskymi remeslami. 

            Histórii Rómov sme sa venovali na hodine dejepisu. Žiaci sa primeranou formou oboznámili o pôvode Rómov od pravlasti po súčasnosť formou PPT prezentácie.

            O významných rómskych osobnostiach, tradičných rómskych remeslách a zvykoch sme si porozprávali na hodine etickej výchovy, formou PPT a následným rozhovorom.

            V rámci regionálnej výchovy sa žiaci dozvedeli, ako žili a pracovali Rómovia v dávnej minulosti.

            Na hudobnej výchove spievali a počúvasli rómske piesne a  pozreli si aj rozprávku z rómskeho prostredia. vyhľadávali aj známe osobnosti z rómskej kultúry. 

            Aktivít sa zúčastnili všetci žiaci školy, v každom ročníku mali pripravené úlohy vhodné pre svoj vek.

             

             

             

             

          • Florbalové zručnosti Super Florbal DETI - CHALLANGE - turnaj medzi triedami

          • Dňa 22.4.2022 sme sa zapojili do súťaže žiakov I.stupňa v preukazovaní florbalových zručností, ktoré mali preveriť našich žiakov v pohybových zručnostiach v spojení s florbalovými cvičeniami. Súťaž prebehla pod vedením pani učiteľky Mgr. Janky Šoučíkovej.

            Súťažná trať bola pripravená presne podľa pokynov a žiaci si jednotlivé úlohy dopredu vyskúšali.  Do súťaže sa zapojili dve päťčlenné družstvá. Súťažili formou štafety v piatych stanovištiach a zaznamenával sa im čas po absolvovaní každého z nich. Úlohy spájali florbalové zručnosti s detským pohybom a žiakom sa veľmi páčili, pri ich nácviku a súťažení sa všetci dobre cítili a zabavili. 

            1. stanovište: Osmička (forbalová zručnosť ) +Žabka (pohybová zručnosť s držaním florbalky)
            2. stanovište: Mínové pole (florbalová zručnosť) + Pes (pohybová zručnosť s držaním florbalky)
            3. stanovište: Florbalový slalom (florbalová zručnosť) + Kačka (pohybová zručnosť s držaním  florbalky)
            4.  stanovište: Prihrávka o mantinel (florbalová zručnosť) + Pavúk (pohybová zručnosť s držaním florbalky)
            5. stanovište: Prihrávka medzi kužele (florbalová zručnosť)

            Na záver  boli súťažiaci odmenení sladkosťami. No hlavnou cenou bol pre nich zdravo strávený čas a nové zručnosti, ktoré získali. 

          • Úspech našich žiakov

          • Výsledky výtvarnej časti súťaže

            Duchovný a umelecký odkaz banskoštiavnickej Kalvárie 2022

            V  2.KATEGÓRII  žiakov od 9 do 11 rokov  získali naši žiaci pekné umiestnenia: 

            1. miesto  SIMON KOVÁČ   (2.KATEGÓRIA 9-11 rokov)    a     3.miesto  NATÁLIA TÓTHOVÁ.   Žiaci svoje práce tvorili pod vedením učiteliek Mgr. Eriky Lendvayovej a Mgr. Janky Šoučíkovej. 

             

          • Čo sme získali z nových projektov...

          • Floorbalové a dopravné ihrisko - to sú novinky, ktoré nás čakajú v najbližšom čase. Získané prostriedky nám opäť umožnia ponúknuť našim žiakom viac.

            • Nadácia KIA podporila naše OZ SVETLONOS VEĽKÝ KRTÍŠ. Vypracovali sme projekt pod názvom Šport nás spája a z tejto nadácie získame 3676,36 eur na floorbalové  ihrisko, tréningové sety, bránky, brankárske helmy.

             

            • Nadácii Volkswagen a pánovi Černákovi, zamestnancovi VW (keďže išlo o grantový program Projekty zamestnancov), vďačíme za podporu. Prostredníctvom tejto nadácie budeme realizovať projekt pod názvom  Spolu, bezpečne a hravo. Získame 2497 eur na  dopravné ihrisko ( gumové rohožekruhový objazd, sadu dopravných značiek, semafory, kolobežky)
          • Dobrá linka - linka pomoci, ktorá poskytuje bezplatnú a anonymnú pomoc a podporu

          • „Nástenka pomoci“          -          POMOC EXISTUJE

            IPčko.sk

            Dobrá linka

            Krízová linka pomoci (0800 500 333)

            Krízová linka pomoci v ukrajinskom jazyku (0800 500 888)

            Linka podpory pre učiteľov (0800 221 323)

             

            Deti a mladí ľudia majú za sebou dva náročné pandemické roky, kedy sa nemohli naplno venovať tomu, čo by potrebovali a čo je pre nich prirodzené. Aktuálna situácia spojená s vojnovým konfliktom na Ukrajine je tiež témou, ktorá sa ich dotýka a môže v nich vyvolať celé spektrum emócií. Tieto dve mimoriadne náročné situácie sa „podpísali“ na ich duševnom zdraví a duševnej odolnosti. 

             

            Z našich skúsenosti vieme, že práve možnosť anonymnej a dostupnej pomoci je pre mladých ľudí dôležitá a povzbudzuje ich k tomu, aby so svojimi pocitmi nezostávali osamote

             

          • Smelo na korčuliach

          • Netradičné vyučovanie telesnej výchovy

                Posledný marcový týždeň sa na našej škole realizovalo netradičné vyučovanie telesnej  výchovy.  S veľkou radosťou a odvahou si naši deviataci obúvali korčule a pod dohľadom pedagógov si na zimnom štadióne vo Veľkom Krtíši osvojovali základy korčuľovania. Okrem nových zručností si žiaci každý deň odnášali nezabudnuteľné zážitky.

          • Bylinky na chutné zdravé čaje si pestujeme priamo v škole

          • Bylinková záhradka

            V rámci projektu s názvom „Zdravá škola“ a s ním spojenými aktivitami sa aj 9. ročník ŠZŠ zapojil do tejto aktívnej činnosti. Cieľom zadanej úlohy pre 9. ročník bola výsadba okrasných bylinkových rastlín – bylinková záhradka.

                        Zadanú úlohu plnili žiaci v  týždni od 20.03. do 24.03.2022.  Chlapci 9. ročníka  sa vlastnoručne zapojili do prípravy a vyhotovovania drevenej konštrukcie vyvýšeného záhonu, ktorý slúži k výsadbe a starostlivosti žiakov o liečivé bylinky. Žiaci zodpovedne pripravili a preosievali pôdu do záhonov, aby následne do nej vysiali rôzne liečivé bylinky. Týmito aktivitami sa žiaci nielen naučili o výsadbe a starostlivosti o bylinky, ale aj  o ich liečivých účinkoch. V budúcnosti by výsledkom mali byť bylinky v dostatočnom množstve, ktoré plánujeme vysušiť a vhodne uskladniť, aby sme ich v zimnom období vedeli použiť k príprave čajov s liečivými účinkami.

            Veríme že takáto činnosť zasahuje kladne do života našej školy, či už v rámci učenia, myslenia, pohybových a motorických aktivít, zbližovania učiteľov so žiakmi a hlavne všetkých zúčastnených ľudí.