• Zeleninkové šialenstvo v našej škole

          • Dnes sme mali na našej škole skvelú lektorku Mgr. Jarku Kreškóciovú, ktorá priniesla do našej školy "zeleninkové šialenstvo" cez projekt Skutočne zdravá škola. Žiaci prvého stupňa a IVP triedy sa zahrali na malých zeleninkárov a mali možnosť, pre niektorých ochutnať aj prvý krát, rôzne druhy zeleninky ako napríklad stopkový zeler, bielu a červenú reďkovku, mrkvu, petržlen, uhorku, cibuľku, brokolicu, karfiol. Žiaci si zeleninu ošúpali, umyli a mohli veselo ochutnávať. 

            Žiakov II.stupňa na krátku chvíľu zobrala lektorka do Ugandy, kde im cez prezentáciu priblížila život na Ugande. Na konci prednášky mali aj žiaci II. stupňa možnosť skúsiť rôzne druhy zeleniny. Ďakujeme

          • OZNAM O voľnom pracovnom mieste

          • Záujemcovia o zamestnanie

            Špeciálna základná škola vo Veľkom Krtíši hľadá do svojich radov dvoch zamestnancov na nepedagogickú pracovnú pozíciu POMOCNÝ  VYCHOVÁVATEĽ. Je to práca, ktorá si vyžaduje vzťah k deťom so zdravotným znevýhodnením, ide o pomoc pre žiakov v sebaobslužných činnostiach.

            Kvalifikačné predpoklady: stredné vzdelanie

            Platová trieda 2

            Záujemcovia sa môžu hlásiť na adrese: Špeciálna základná škola vo Veľkom Krtíši, Za parkom 966,  990 01  Veľký Krtíš,  telefónny kontakt  0903 277 128,  mail: riaditelka.szsvk@gmail.com

          • Slávnostný koniec školského roka- tu máme opäť :)

          • Po mesiacoch práce, si žiaci odnášajú domov svoju odmenu- VYSVEDČENIE.

            Spoločne sme sa stretli na školskom dvore. Na začiatku príhovoru zaznela štátna hymna, potom sa prihovorila žiakom, učiteľom a rodičom pani riaditeľka Mgr. Gabika Ružinská, odmenila snaživých žiakov diplomom a malým darčekom. Po príhovore žiak G.Oláh zaspieval pesničku a potom sa žiaci so svojimi triednymi učiteľkami rozišli do tried, kde im bolo odovzdané vysvedčenie.

            A už si len veselo vykračovali užiť si prázdniny a v septembri sa všetci vrátime oddýchnutí a plní zážitkov. 

          • Vypestuj si vlastný kvietok

          • Trieda IVP3 si na pracovnom vyučovaní vytvorila projekt- Vypestuj si vlastný kvietok. Na jeseň si kvietky zasadili, celý rok sa chodili o ne s láskou starať. A v júni si s radosťou kvietky zobrali domov a obdarovali aj pani riaditeľku a triednu pani učiteľku. Mali z toho veľkú radosť.

          • Didaktické hry v IVP triedach

          • Žiaci IVP tried sa v utorok 25.6. 2024 zišli v altánku, kde si skúšali, ako podať kamarátovi prvú pomoc pri odreninách, ako mu obviazať ranu. Hra na  doktora sa im veľmi páčila. Potom sa  presunuli do parku Hôrka. Pri premiestňovaní sa učili chodiť po správnej strane, prechádzať cez cestu. V parku absolvovali športové aktivity s loptou, zacvičili si na posilňovacích strojoch. Rozvíjali si  telesnú zdatnosť v zbieraní a hode prírodnín do stromu. Žiaci prejavili veľkú radosť z pobytu v prírode a nadviazali nové priateľstvá medzi  triedami.

          • Dopravná výchova pre I. stupeň a triedy IVP

          • V dňoch 20. a 21. júna sme pripravili pre žiakov I. stupňa a tried IVP aktivity, ktoré mali za úlohu hravou formou pripraviť deti  na  pohyb v cestnej premávke ako chodcov alebo kolobežkárov. Deti si vyskúšali rôzne dopravné situácie na dopravnom ihrisku, tiež poskladať puzzle z kartónu, určiť potrebné ochranné pomôcky na kolobežku, jazdu zručnosti v kartónovom autíčku. Okrem  vedomostí si deti odniesli preukaz kolobežkára a radosť z pohybu a hier na čerstvom vzduchu.

          • Školské olympijské a športové hry

          • Dňa 14. 06. 2024 sa uskutočnilo už šieste kolo  Školských olympijských a športových  hier Špeciálnej základnej školy,  pod záštitou a s podporou Olympijského klubu v Lučenci. Hry sa začali slávnostným ceremoniálom, príhovorom p. riaditeľky G. Ružinskej, sľubom športovcov, rozhodcov a zapálením olympijského ohňa. Počas celého dňa sme boli svedkami úžasného športového ducha, súťaživosti a priateľskej atmosféry.

            Žiaci s veľkým odhodlaním a chuťou nastúpili súťažiť na stanovištia a každý jeden z nich dúfal, že sa postavia na stupne víťazov, pričom sa v ich očiach odrážal  malý  olympijský sen – zvíťaziť.

          • Vyhrali sme!

          • Žiaci šiestej triedy sa spolu s pani učiteľkou Mgr. Miškou Ridzoňovou, zapojili do celoslovenskej vlastivednej súťaže Spoznávame Slovensko vydavateľstva aitec. Svoj projekt nazvali Poklad na hrade Modrý Kameň. Žiaci v projekte našli odkaz s povesťou o Modrom Kameni, zložili puzzle počítaním príkladov, vyrobili si hrad a šperky a pomocou indícií poskladali báseň. K básni vymysleli melódiu a spoločne si ju zarapovali. Upiekli si gaštanový koláč a hľadali poklad vylúštením hlaholiky. Už po zaslaní projektu nám prišla odpoveď: „Perfektní sú tí vaši žiaci! A beatbox s rapom nemajú chybu. Veľmi sa tešíme, že ste týmto nesmierne originálnym príspevkom oživili tento ročník súťaže😊 .“

            No a v júni sme sa dozvedeli, že náš projekt bol ocenený, žiaci získali diplom a vrecúška, z ktorých mali veľkú radosť. Odmenou im bolo aj množstvo zábavy a spoločných zážitkov.

          • Pohybové aktivity pre žiakov I. stupňa k MDD

          • Pre žiakov I. stupňa pani učiteľky Mgr. Lendvayová a Mgr. Šoučíková pripravili pohybové aktivity venované k MDD. Pri plnení jednotlivých aktivít nám pomáhali aj pani vychovávateľka R. Krištofová a pedagogický asistent Mgr. A. Cífferyová.  Žiaci si mohli zmerať sily v hodoch loptičkou na cieľ, v bowlingu a súťažou medzi triedami vo vybíjanej. Na záver boli najlepší traja v jednotlivých disciplínach odmenení medailou a sladkosťami.

          • Labková patrola pre IVP triedy

          • Vďaka pani učiteľke Mgr. A.Krišťanovej a štedrým sponzorom, zažili IVP triedy deň detí spolu s postavičami Labkovej patroly. Spoločne si zatancovali, zaspievali a žiaci zažili neuveriteľne krásny zážitok. 

          • Učenie vonku- IVP2

          • Učenie priamo v prírode je učenie „mimo školských lavíc“, ktorého cieľom je umocniť preberané učivo, umocniť získané vedomosti a podporiť zážitkovú formu učenia. Výhody učenia priamo v prírode: Prepojenie vedomostí z jednotlivých vedných oblastí. Sú skvelým spôsobom, ako spojiť učenie s pohybom a pobytom na čerstvom vzduchu. Tieto aktivity nielenže podporujú fyzický rozvoj žiakov, ale tiež im poskytujú príležitosti na učenie a rozvoj rôznych zručností, ako je spolupráca, kreativita a kritické myslenie. Toto všetko si vyskúšali aj žiaci triedy IVP2 pod vedením pani učiteľky Krišťanovej a pedagogických asistentiek Nyiforovej a Murárovej.

          • Práca s hlinou

          • Privítali sme u nás pani učiteľku, Mgr. Betku Liptákovú, ktorú sme si pozvali, aby nám priblížila prácu s hlinou. Výtvory v podobe mištičiek, srdiečok, postavičiek, atď., napovedajú, že túto výzvu zvládli decká na výbornú.  Túto peknú aktivitu sme mohli zrealizovať vďaka podpore Nadácie SPP.

          • Naša radosť

          • Naši žiaci zo školského klubu detí v máji pri príležitosti DŇA MATIEK vystúpili so svojim kultúrnym programom v zariadení pre Seniorov NAŠA RADOSŤ VšNsp Veľký Krtíš. Pod vedením vychovávateliek Nyiforová Erika, Krištofová Renáta.

          • Hľadanie pokladov v lese

          • V apríli nám počasie veľmi neprialo. Akciu so zážitkovými aktivitami „Apríl mesiac lesov“ sme si spravili v máji pre žiakov V. a VI. ročníka v parku Hôrka..

            Pozornosť a pamäť sme si u žiakov otestovali pri hľadaní pokladov lesov. Podarilo sa to 2 žiakom VI. ročníka a 1 žiakovi V. ročníka. Predstavili sme si rodinky zvierat pomocou pohybov a zvukov, následne vzájomne sa hľadali žiaci a vytvárali rodinné páry. Najviac sa im páčili vzájomné hádanky. Na záver si vymaľovali lesné zvieratká, o ktorých sme najviac hovorili a žijú v lese.

             

            Vypracovala: Ing. Bystrianska

          • Deň matiek v ŠKD❤️

          • Naši šikovní družinári, si pod vedením Eriky Nyiforovej a Renatky Krištofovej pripravili krásny program pre mamičky. Ako prvá sa mamičkám prihovorila pani riaditeľka Mgr. G. Ružinská, potom pani vychovávateľka E.Nyiforová a nakoniec detičky.

          • "Prevencia o nelegálnych drogách - posilnenie vedomosti, chránenie budúcnosti"

          • Naša ďalšia preventívna prednáška bola dôležitým krokom v boji proti šíreniu nelegálnych drog. Ing. I. Bystrianska poskytla žiakom kľúčové informácie o rizikách a následkoch užívania konopných drog, opiátov a psychotropných liekov.

            Vďaka spoločnej snahe posilňujeme u žiakov vedomosti a schopnosti odolať lákavostiam nelegálnych látok.